Музей-садиба в Ковпаківці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Музей-садиба в Ковпаківці
Тип музей
Країна  Україна
Розташування Україна Україна
Дніпропетровська область
с. Ковпаківка
Адреса вул. Кооперативна, 2
Засновано 2015
Директор Бондаренко Олександр

Музей-садиба в Ковпаківці — етно-екоцентр і приватний музей у селі Ковпаківка Новомосковського району на Дніпропетровщині. Засновник музею — місцевий мешканець, художник і етнограф-любитель Олександр Бондаренко.

Обійстя музею — автентичний зразок народної архітектури Лівобережної України середини XIX ст. Класична для регіону хата-мазанка на два відділення з двома печами, що досі функціонують, сарай на три відділення, погрібник — всі будівлі глинобитні, під очеретяними дахами. За городом музею розкинулись Орільські плавні, далі — річка і ліси. Експозиція музею формувалася понад 15 років. Спершу Олександр колекціонував старожитності вдома, згодом, у 2009 році, успадкував старовинну садибу від останньої з роду її власників — Галини Андріївни Овсієнко. Після реставрації у 2015 році Музей-садиба в Ковпаківці гостинно приймає відвідувачів.

Експозиція[ред. | ред. код]

Колекціонувати старовинні речі Олександр Бондаренко почав у підлітковому віці, під впливом свого вчителя — дніпровського художника Олександра Нем’ятого, який також має у Ковпаківці майстерню-музей. Нині колекція Музею-садиби в Ковпаківці налічує 2 тисячі експонатів — це речі народного побуту, переважно місцеві, кінця XIX — поч. XX ст. Тут можна побачити майже все, що використовували тодішні селяни: предмети побуту, мистецтва, знаряддя праці, обрядові речі тощо. Найбільше привертають увагу розписані весільні скрині — 5 місцевих і 2 — із Західної України. Також є відділ місцевої археології — тут представлені артефакти починаючи від кам’яної доби, найбільше археологічних знахідок — доби Київської Русі.

Діяльність музею[ред. | ред. код]

В Музеї-садибі в Ковпаківці за попередніми домовленостями проводяться екскурсії для всіх охочих. З них можна дізнатися більше про історію Приорілля, народну архітектуру, побут, традиції, доторкнутися до експонатів з віковою історією, деякі спробувати в дії, смачно поїсти і поринути в атмосферу давніх часів.

Для відвідувачів пропонується кілька маршрутів у межах Ковпаківки — до річки Оріль, у ліс, до 300-річної «Цариці-верби», на Рящанську гору, до «Півня», що стоїть на перехресті трьох областей. Також на базі музею діє етнографічний гурт «Коло», до якого входять місцеві юнаки і дівчата, відбуваються різноманітні майстер-класи, різдвяний вертеп[1], зустрічі з народними майстрами, етнографами, музиками, художниками та іншими діячами. Тут проводяться семінари, тренінги, традиційні святкування.

У 2020 році на території музею-садиби знімали сцени для документального серіалу «Загадки Олександра Поля»[2].

Музей плідно співпрацює з Молодіжним центром «Освіторіум», фольклористичним гуртом «Родовичі», екскурсійним клубом «Дніпро», ПЛАСТ.Дніпро, гончарем Сергієм Пелихом, кобзарем Миколою Шапою.

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Петро Чегорка. Орільський національний природний парк народжується (Сільські новини №50, 17.12.2015) - [1]
  • Петро Чегорка. Зберегти 300-річний ландшафт - [2]
  • Анфіса Букреєва. Житель Дніпропетровщини зібрав унікальну колекцію (Фото) [3]
  • Таїсія Ковальчук. Олександр Бондаренко з Дніпропетровщини створив унікальний музей (Фото) [4]
  • Борис Ковтонюк «Унікальні люди Придніпров’я».- Дніпро, ТОВ «Баланс-Клуб», 2017 р. - нарис «На стику трьох областей» [5]
  • Ковпаківка – перлина Приорілля. Дніпропетровщина туристична [6]
  • Мороз Антон. Подорож до Магдалинівського краю [7]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 22 січня 2021. Процитовано 17 січня 2021.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. https://www.facebook.com/permalink.php?id=112800500073513&story_fbid=366109964742564/. {{cite news}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)