Мурашко Маргарита Августівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маргарита Мурашко
Олександр Мурашко. Портрет Маргарити Мурашко. Національний художній музей України
Ім'я при народженні Маргарита Августівна Крюгер
Народилася 14 квітня 1890(1890-04-14)
Київ
Померла імовірно 1938
невідомо
Громадянство Російська імперія,  УНР, СРСР СРСР
Діяльність письменниця
Мова творів російська
Брати, сестри Крюгер-Прахова Анна Августівна
У шлюбі з Мурашко Олександр Олександрович

Маргарита Августівна Мурашко (до шлюбу Крюгер, 14 квітня 1890 р. Київ - невідомо, імовірно 1938 р.) – українська педагогиня, мисткиня, мистецтвознавиця. Авторка біографії та спогадів про художника Олександра Мурашка.

Життєпис[ред. | ред. код]

Маргарита Крюгер народилась 14 квітня 1890 року в багатодітному подружжі Августа та Катерини Крюгерів. Родина мешкала в Києві за адресою: вул. Хрещатик, 17. Неподалік знаходилась нотаріальна контора батька Маргарити (Хрещатик 11). В дитинстві отримала домашню освіту, пізніше навчалась у Смольному інституті шляхетних панянок у Санкт-Петербурзі.

У 1902 р. розпочала педагогічну діяльність у приватній жіночій гімназії, яку відкрила її старша сестра Катерина. Працювала там викладачкою російської мови. Гімназія діяла до 1920 року, щоправда останні кілька років роботи закладу Крюгер там не працювала.

З чоловіком у національних строях. Фото 1909 року, Ательє Вітольда Мечинського. Зібрання музею "Духовні скарби України".

19 квітня 1909 року побралася з київським художником Олександром Мурашком. Відтоді постійно супроводжувала чоловіка у закордонних поїздках та підтримувала його в творчості. Мешкали на вул. Малій Житомирській 14, а від 1914 року – Багговутівській.

В 1915 році, після смерті батька припиняє викладацьку діяльність й зосереджується на домашньому господарстві. Після вбивства чоловіка у 1919 році займається систематизацією та різними питаннями пов’язаними із зберіганням його творчої спадщини. У пореволюційний час в цьому їй допомагають друзі родини, представники мистецьких кіл Києва та України.

Доля Маргарити Мурашко після 1935 року невідома. Припускають, що вона, буцімто, одружлася з архітектором чи інженером і виїхала до Криму (або Москви). Через рік її з чоловіком було заарештовано. Померла Маргарита Мурашко імовірно у 1938 році[1].

Творчість[ред. | ред. код]

Маргарита Мурашко є авторкою біографії та спогадів про свого чоловіка. Дослідники припускають, що спогади існували в кількох варіантах, проте наразі віднайдений лише один рукопис. Який було видано 2016 році в Києві («Эти десять лет большого, глубокого счастья…»: Спогади Маргарити Мурашко).

Родина[ред. | ред. код]

  • Батько — Август Федорович Крюгер (помер в 1915 році), німець, юрист, власник нотаріальних контров в Сквирі, Житомирі та Києві. Нотаріус при Київському окружному суді.
  • Мати — Катерина Олександрівна Новосільцева (померла в 1913 р.), дворянка (по материнській лінії з родини Муромцових).
  • Брати, сестри — Катерина, Єлизавета, Анна, Федір.
  • Чоловік — Олександр Мурашко, художник.
  • Про імовірного другого чоловіка точні відомості відсутні.
  • Діти — Катерина, названа донька. Справжні батьки дівчини невідомі[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Мурашко М. "Эти десять лет большого, глубокого счастья..." : спогади Маргарити Мурашко / [уклад. В. Ткачук ; авт. вступ. ст. та комент.: Д. Добріян]. Київ : ArtHuss, 2016, 164 с.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Мурашко М. "Эти десять лет большого, глубокого счастья..." : спогади Маргарити Мурашко / [уклад. В. Ткачук ; авт. вступ. ст. та комент.: Д. Добріян]. Київ : ArtHuss, 2016, с. 26-37.
  2. Мурашко М. Там само.