Мухаммед Хамдан Дагало

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мухаммед Хамдан Дагало
араб. محمد حمدان دقلو
Народився 1975
Чад[1][2][3]
Країна  Судан
Діяльність військовослужбовець, польовий командир, генерал-полковник, масовий вбивця
Учасник Протистояння у Судані (2023), Дарфурський конфлікт, 2019 Sudanese coup d'étatd і 2021 Sudanese coup d'étatd
Членство Transitional Military Councild[4]
Посада Deputy Chairman of the Transitional Military Councild, Deputy Chairman of the Sovereignty Councild і Deputy Chairman of the Sovereignty Councild
Військове звання генерал-лейтенант
Партія незалежний політик
Конфесія іслам

Мухаммед Хамдан Дагло (араб. محمد حمدان دقلو‎‎, нар. 1974 або 1975 року) — суданський військовий та державний діяч, генерал-лейтенант. Командир воєнізованої організації «Сили швидкого реагування».

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у племені Решават із числа арабів Шоа. Його родина торгувала верблюдами. Дагло пішов у початкову школу, але кинув її за три роки.

Під час конфлікту в Дарфурі через своїх родичів потрапив до ополчення «Джанджавід», яке невдовзі очолив після Муси Хілаля. У серпні 2013 року президент Омар аль-Башир призначив Мохаммада Дагло командувачем Сил швидкого реагування, які були створені в ході реорганізації сил «Джанджавід».

Після військового перевороту 2019 року отримав посаду у Перехідній військовій раді. Після укладання угоди між цивільними та військовими силами продовжив урядову діяльність у Суверенній раді, а після перевороту 2021 року — у Перехідній суверенній раді.

У квітні 2023 року у зв'язку з тим, що командувач ЗС Судану Абдель Фаттах аль-Бурхан монополізував владу, чим залишився незадоволений Дагло, підрозділи Сил швидкого реагування вступили у відкрите збройне протистояння з урядом.

Примітки[ред. | ред. код]