Навідне питання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Навідне питання – це запитання, яке пропонує конкретну відповідь або містить інформацію, яку запитуючий хоче підтвердити.[1] Їх використання в суді для отримання свідчень обмежено, щоб зменшити здатність слідчого/прокурора спрямовувати або впливати на представлені докази. Залежно від обставин навідні запитання можуть бути неприйнятними або прийнятними.[2]

Доречність навідних питань загалом залежить від стосунків свідка до сторони, яка проводить допит. Як правило, запитуючий може задавати навідні запитання ворожому свідку[en] або на перехресному допиті[en] (щоб отримати свідчення, які свідок може не бажати давати), але не під час прямого допиту[en] (щоб "навчити" свідка давати конкретну відповідь).[2]

Приклад[ред. | ред. код]

На навідні запитання часто можна відповідати так чи ні (хоча не всі питання "так–ні"[en] є навідними).[1] Навідні питання відрізняються від провокаційних питань, які є неприйнятними, оскільки містять неявне припущення[en][3] (наприклад, «Ти перестав бити свою дружину?», опосередковано стверджує, що суб’єкт і «має» дружину, і «в якийсь момент» її бив).

Головне питання: «Автомобіль містера Сміта перевищував швидкість на 20 миль, коли він не впорався з керуванням і врізався в автомобіль жертви, чи не так?» (Приводить свідка до висновку, що містер Сміт перевищив швидкість і в результаті втратив контроль над своїм транспортним засобом, що призвело до аварії, яка, очевидно, була його виною.)

Нейтральне запитання: «З якою швидкістю, на вашу думку, їхав автомобіль містера Сміта до зіткнення?»

Навіть нейтральні запитання можуть привести свідків до відповідей на основі вибору слів, формулювання відповіді, зроблених припущень і форми. Наприклад, слова «швидко», «зіткнення» та «Як» можуть змінити оцінки швидкості, надані респондентами.[4]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Melilli, Kenneth J. (2003). Leading Questions on Direct Examination: A More Pragmatic Approach. American Journal of Trial Advocacy: 155.
  2. а б Ehrhardt, Charles W.; Young, Stephanie J. (1995). Using Leading Questions during Direct Examination. Florida State University Law Journal. 23: 401.
  3. Foster, Stephen William (December 2013). What Is "the Question"?: What Is "the Question"?. Anthropology and Humanism. 38 (2): 146—159. doi:10.1111/anhu.12015.
  4. Loftus, Elizabeth F.; Zanni, Guido (January 1975). Eyewitness testimony: The influence of the wording of a question. Bulletin of the Psychonomic Society. 5 (1): 86—88. doi:10.3758/BF03336715.