Парад жахів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Парад жахів може означати тип параду, де люди носять гротескні костюми, або риторичний прийом[en] для заперечення проти певного курсу дій, перераховуючи низку вкрай небажаних подій, які можуть виникнути в результаті цього.

У буквальному значенні[ред. | ред. код]

Фраза «Парад жахів» спочатку стосувалась буквального параду людей, одягнених у комічні та гротескні костюми, скоріше на зразок «Парад фіглярів[en] у Філадельфії». Це було традиційною особливістю парадів четвертого липня в деяких частинах Сполучених Штатів у 19 столітті, а «паради жахів» продовжують бути частиною святкування Дня незалежності в кількох громадах Нової Англії.[1] У газетній статті 1926 року про святкування Четвертого липня у Вайт Маунтинс[en] Нью-Гемпшир зазначається:

Завтра в Літтлтоні, Ланкастері, Коулбруку та Конвеї мають відбутися старовинні святкування з усіма звичними рисами вуличних парад жахів і гротесків, духових оркестрів, прикрашених автомобілів і транспортних засобів, виставок пожежних підрозділів, пікніків у зручних гаях. . . .[2]

Заснований у 1926 році Парад стародавностей і жахів[en] у Чепачете, штат Род-Айленд, продовжує цю традицію.

Інші сільські міста Нової Англії, такі як Хопкінтон, штат Массачусетс, і Мендон, штат Массачусетс, все ще проводять щорічні паради жахів.[3]

Як риторичний прийом[ред. | ред. код]

Парад жахів також є риторичним прийомом, за допомогою якого промовець заперечує проти певного курсу дій, перераховуючи низку вкрай небажаних подій, які нібито будуть наслідком дії.[4][5] Його сила полягає в емоційному впливі неприємних прогнозів; однак парад жахів потенційно може бути помилкою, якщо вірно хоча б одне з наступного:

  • Дія фактично не змінює ймовірність того, що «жахи» трапляються. «Жахи» можуть бути малоймовірними, навіть якщо вжито заходів, або вони можуть статися в будь-якому випадку, навіть якщо їх уникати. Це звернення до ймовірності, і його можна розглядати як non sequitur, оскільки дія не має причинного зв'язку з «жахами».
  • Аргумент спирається виключно на емоційний вплив «жахів» (звернення до емоцій).
  • «Жахи» насправді не погані.
  • «Жахи» мають низьку імовірність виникнення в порівнянні з високою імовірністю того, що трапиться щось добре.

Парад жахів може бути різновидом гіперболи, якщо він перебільшує негативні результати дії.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "Horribles Parades a weird tradition." The Boston Globe, July 4, 1999.
  2. MOUNTAIN SEASON EARLY; Camp and Stream Bring Many Visitors to New Hampshire Despite Coolness. The New York Times. 4 липня 1926.
  3. Doyle, Jennifer (2 липня 2015). Mendon to hold Horribles Parade.
  4. Brown, Seth (September 2007). Brown, Seth. Rhode Island Curiosities: Quirky Characters, Roadside Oddities & Other Offbeat Stuff (Globe Pequot, 2007). ISBN 9780762743384.
  5. Archived copy. Архів оригіналу за 17 жовтня 2010. Процитовано 5 травня 2010.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)