Шеврон (знак розрізнення)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Місце розміщення шеврону на польовій формі одягу військового США.

Шеврон (від фр. chevron, буквально кроква) — стрічка або смуга у формі Λ або V, повернута самим різним способом.

Нарукавні знаки (емблеми, нашивки) роду військ до шевронів не належать.

Різновиди:

Історія[ред. | ред. код]

Будучи однією із головних геральдичних фігур кроква використовується при створенні шляхетських гербів і в міській геральдиці. Таким чином, вже з середньовіччя, кроква (шеврон) була легко впізнаваним почесним символом. Можливо саме тому, в 1777 році[1] французькі солдати почали носити матерчаті шеврони на рукавах однострою для позначення тривалості служби солдат та підофіцерів. Шеврони нашивалися на лівий рукав вище ліктя, один над одним. Один шеврон — прослужившим десять і більше років, два шеврона — п'ятнадцять і більше років, три шеврона — прослужившим двадцять і більше років.

У полках французької армії, куртки яких мали загострені обшлаги, шевронами також позначалися підофіцерькі звання капралів та сержантів. А у полках, яки мали гусарську форму одягу, шевронами позначалися також і офіцерські звання.

Під час наполеонівських війн шеврони були запроваджені як в арміях залежних від Франції країн, так і в країнах антифранцузької коаліції та їх колоніях.

У 1803 році[2] в британський армії почали використовувати шеврони вістрями вниз як знаки розрізнення нижніх чинів.

У 1817 році[1] Сільванус Тейер, суперінтендант Військової академії США у Вест-Пойнті, вперше використовував шеврони, щоб показати звання курсанта. Звідти вони поширилися на решту армії та морської піхоти.

Шеврони в арміях носять на рукавах або погонах форменого одягу солдатів, курсантів, сержантів, унтерофіцерів — для позначення військових звань, числа років служби для військовослужбовців служби за контрактом.

Зразки шевронів

Література[ред. | ред. код]

Енциклопедія українознавства : Словникова частина : [в 11 т.] / Наукове товариство імені Шевченка ; гол. ред. проф., д-р Володимир Кубійович. — Париж — Нью-Йорк : Молоде життя, 1955—1995. — ISBN 5-7707-4049-3.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Chevrons, Naval History and Heritage Command (англ.)
  2. Army Rank Insignia, Irish Great War Society [Архівовано 2022-09-24 у Wayback Machine.] (англ.)