Нома

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нома
Нома в дитини — малюнок 1836 року
Нома в дитини — малюнок 1836 року
Нома в дитини — малюнок 1836 року
Спеціальність педіатрія, оториноларингологія і стоматологія
Симптоми гінгівіт[1], гангрена[1], тризм[1], анорексія[1], гарячка[1], facial edemad[1], Галітоз[1] і лімфоаденопатія[1]
Причини недоїдання
Ведення антибіотик[1]
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-11 1C1H.Y
МКХ-10 A69.0
DiseasesDB 30727
MedlinePlus 001342
MeSH D009625
CMNS: Noma (disease) у Вікісховищі

Но́ма (англ. Noma; Cancrum oris; Gangrenous stomatitis) — омертвіння слизової оболонки шкіри щік, яку спричинює гнилісна інфекція, часто так званий фузоспірохетозний симбіоз — поєднання фузоспірил та ротових спірохет. Ному вважають особливим варіантом гангрени. Розвивається найчастіше у різко виснажених, ослаблених маленьких дітей, які погано харчуються, які хворіють на пелагру (дефіцит вітаміну PP та білків), живуть в поганих санітарних умовах у віддалених районах найменш розвинених економічно країн, в яких є неліквідовані патологічні процеси у ротовій порожнині, яснах, зубах.

Нома являє собою поширення патологічного процесу виразково-некротичного гінгівіту на слизову оболонку щік, що призводить до дуже швидкого руйнування м'яких тканин, випадіння зубів та оголення великих поверхонь щелеп. Нома починається як виразка з некротизованим дном або як виразка, що бере початок на яснах нижньої щелепи. Також нома може відбуватися на статевих органах

На слизовій або шкірі з'являються декілька пухирців, наповнених мутно-кров'янистою рідиною. Швидко наростає набряк, а потім настає некроз тканин на значній частині щоки. Загальний стан хворого різко погіршується, швидко розвиваються явища тяжкої загальної інтоксикації, процес прогресує до сепсису.

Точна поширеність захворювання невідома, але за консервативними оцінками 770 000 людей зараз страждають від наслідків номи. Причина залишається невідомою, але була виявлена ​​комбінація кількох елементів правдоподібної етіології: недоїдання, ослаблена імунна система, погана гігієна порожнини рота та ураження слизової оболонки ясен, а також невизначений бактеріальний фактор, що діє як тригер захворювання.

Лікування[ред. | ред. код]

Сульфаніламідні препарати за схемою, великі дози антибіотиків, сироватка проти збудників анаеробної гангрени за необхідності. Проводять у повному обсязі боротьбу з інтоксикацією. Ротову порожнину та уражену поверхню зрошують 3 % розчином перекису водню або розчином перманганату калію. Вводять внутрішньовенно 40 % розчин глюкози. В міру утворення демаркаційної лінії відбувається відторгнення змертвілих ділянок.

Проводиться хірургічне лікування — некректомія.

Примітки[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Baratti-Mayer, Denise; Pittet, Brigitte; Montandon, Denys; Bolivar, Ignacio; Bornand, Jacques-Etienne; Hugonnet, Stéphane; Jaquinet, Alexandre; Schrenzel, Jacques; Pittet, Didier (1 липня 2003). Noma: an “infectious” disease of unknown aetiology. The Lancet Infectious Diseases (англ.). Т. 3, № 7. с. 419—431. doi:10.1016/S1473-3099(03)00670-4. ISSN 1473-3099. Процитовано 18 червня 2022. (англ.)