Ніколає Александру

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ніколає Александру
рум. Nicolae Alexandru
Ніколає Александру
Ніколає Александру
Прапор
Прапор
Воєвода Волощини
1344 — 1352
Попередник: Басараб I
Наступник: Владислав I Влайку
Прапор
Прапор
Господар Волощини
 
Народження: невідомо
Смерть: 16 листопада 1364
Країна: Волощина
Рід: Басараби
Батько: Басараб I
Мати: Доамна Маргорита
Шлюб: Clara Dobokaid
Діти: Анна Бесараб, Анна Валахійськаd, Владислав I Влайку і Раду I

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Ніколає Александру (рум. Nicolae Alexandru) був воєводою Волощини з династії Басарабів, правив між 1352 роком і листопадом 1364, наслідуючи свого батька Басараба I. До спадкування батькового трону був удільним воєводою Олтенії з 1342 року.

Ніколає Александру ще з 1343 року був співправителем свого батька. У 1351/1352 роках після смерті Басараба Засновника Ніколає Александру став другим правителем Волоського князівства. Ніколає Александру встановив союзницькі відносини з Візантійською імперією, Сербським і Болгарським царствами. Ніколає Александру після тривалої війни з Угорським королівством приніс формальну васальну присягу на вірність угорській короні, фактично залишаючись незалежним правителем. Ніколає Александру поступився королю Людовіку I в 1354 році, і визнав право Римсько-католицької церкви встановити місії у своєму князівстві, а також дав привілеї саксонським купцям від Брашова на торгівлю з Валахією без сплати мита. У 1355 році Ніколає Александру і король Угорщини досягли угоди в обмін на Северін.

У правління Ніколає Александру Волоська православна церква в травні 1359 року перейшла з Тирновського патріархату до підпорядкування Константинопольському патріархату. Ніколає Александру отримав від патріарха статус автократа, а у Волощині було засновано митрополію. Перевів митрополита Якинту з Вічіни у Добруджі до Арджеш.

Родина[ред. | ред. код]

Ніколає Александру був тричі одружений. Від першого шлюбу з Марією Лакфю мав трьох синів і дочку:

Вдруге одружився з католичкою Кларою з Дубока, від шлюбу з якою мав двох дочок: Анна Валошка, яка стала дружиною відінського царя Івана Срациміра і матір'ю царя Костянтина II Асеня та королеви Доротеї Боснійської. Інша дочка вийшла заміж за Стефана Уроша V царя Сербії. Втретє одружився з Маргіт Дабкай, від шлюбу з якою дітей не залишив.

Джерела[ред. | ред. код]

  • (рум.) Constantin C. Giurescu, Istoria Românilor, vol. I, Ed. ALL Educațional, București, 2003.
  • (рум.) Daniel Barbu, Sur le double nom du prince de Valachie Nicolas-Alexandre, Revue Roumaine d’Histoire XXV, no. 4, 1986.
Правителі Волощини
Попередник:
Басараб I
Господар Волощини
14181420
Наступник:
Владислав I Влайку