Петрівка (Миргородський район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Петрівка
Країна Україна Україна
Область Полтавська область
Район Миргородський район
Громада Комишнянська селищна громада
Основні дані
Населення 47
Поштовий індекс 37612
Телефонний код +380 5355
Географічні дані
Географічні координати 50°11′51″ пн. ш. 33°29′26″ сх. д. / 50.19750° пн. ш. 33.49056° сх. д. / 50.19750; 33.49056Координати: 50°11′51″ пн. ш. 33°29′26″ сх. д. / 50.19750° пн. ш. 33.49056° сх. д. / 50.19750; 33.49056
Середня висота
над рівнем моря
143 м
Місцева влада
Адреса ради 37612, Полтавська обл., Миргородський р-н, с.Черкащани
Карта
Петрівка. Карта розташування: Україна
Петрівка
Петрівка
Петрівка. Карта розташування: Полтавська область
Петрівка
Петрівка
Мапа
Мапа

Петрі́вкасело в Україні, у Комишнянській селищній громаді Миргородського району Полтавської області. Населення становить 47 осіб. До 2020 року орган місцевого самоврядування — Черкащанська сільська рада.

Географія[ред. | ред. код]

Село Петрівка знаходиться на відстані 1 км від села Вирішальне. По селу протікає пересихаючий струмок з загатою.

Легенда про село[ред. | ред. код]

Петрівка. Записано в Петрівцях Миргородського району від Костенка Антона Яковича.

Поряд із Шилівкою, яка розляглася в долині річки Грунь з незапам’ятних часів, коли тут осів козак Шило зі своїм джурою, і Княжою Слободою, що зародилася войовничої княжої доби, притулилася Петрівка — село, яке має свою історію, де жили і живуть люди працьовиті, з відкритою душею і щирим серцем. Хто і коли Петрівку назвав Петрівкою точно дослідити не вдалося, але існує одна цікава давня легенда. Західний куток хутора раніше звався Лейбівкою. Там жив і господарював Лейбин Г. С. (Лейба), що мав 123 десятини землі і маєток, збудований ще за кріпосного права. Далі, за ярком, височів особняк найбагатшого поміщика цих країв пана Черненка (400 десятин землі). Назву Петрівка село отримало саме через нього. Одного разу Лейба завітав у гості до сусіда, а той саме майстрував вулики. Того дня було велике релігійне свято, тому Лейба сказав, що негоже працювати в Петрів день. Пан Черненко замислився і надумав задобрити Святого Петра. Він пообіцяв помолитися і пожертвувати церкві значну суму. З тої події господар часто став згадувати апостола, а влітку обов’язково запрошував багато гостей на святкування Петра. Люди говорили, що ідуть на «Петрівку». Відтоді Черненкову садибу та навколишні поселення селян-кріпаків стали звати Петрівкою. Першими вільними мешканцями Петрівки стали Костенко Захарій Іванович і його сім’я. Причиною переселення з Донеччини була домовленість між Лейбою та його другом, заможним паном з Донеччини, який саме тут гостював, Договір полягав у тому, що гостеві сподобався собака, і він пропонував обміняти його на 10 коней. Лейба ж забажав отримати не коней, а сім’ю кріпаків для поселення. Відміна кріпосного права застала Захарія якраз в дорозі. Домовленість між панами втратила зміст, а клаптик землі для оселі Костенкам виділив якраз пан Черненко.

Посилання[ред. | ред. код]