Печерний коник кавказький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Печерний коник кавказький
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Прямокрилі (Orthoptera)
Підряд: Довговусі прямокрилі (Ensifera)
Родина: Рафідофоріди (Rhaphidophoridae)
Рід: Dolichopoda
Вид: Печерний коник кавказький
Dolichopoda euxina
Semenov 1901
Посилання
EOL: 606547
NCBI: 317218

Печерний коник кавказький (Dolichopoda euxina) — вид прямокрилих комах родини рафідофоріди (Rhaphidophoridae).

Поширення[ред. | ред. код]

Мешкає на Чорноморському узбережжі Кавказу і в Західному Закавказзі в печерах. Це представник дуже древньої первинної тропічної фауни Кавказу. Печерний спосіб життя дозволив зберегтися цьому конику до наших днів, незважаючи на ті сильні зміни в природному обстановці, які відбувалися на території Кавказу.

Ареал на заході обмежений Абхазією і південно-східною частиною Краснодарського краю Росії (в р-ні Сочі-Туапсе), на сході його межа проходить по території Грузії (в окрузі Кутаїсі і Ткібулі), Південної Осетії (Кваїсі). Відомий також з Артвінского округу на сході Туреччини.

Опис[ред. | ред. код]

Цей коник буро-жовтого кольору, з довгими вусиками, в чотири рази перевищують довжину тіла. Тіло завдовжки 12-16 мм. Абсолютно безкрилий. Вершина тімені з парою тупих, часто чорних горбків, розділених поздовжньою борозенкою. Ноги по відношенню до тіла дуже довгі, їх лапки також довгі, з циліндричними не розширеними члениками. Передні гомілки без отворів органів слуху. Шпори на вершині задніх гомілок довгі. Церки довгі, м'які, в волосках. Яйцеклад приблизно дорівнює середнім стегнам, прямий, лише на вершині злегка загнутий вгору. Зовні нагадує цвіркунів.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Різко виражений троглодит. На узбережжі мешкає в підвалах і льохах будинків, в природних умовах заселяє печери, гроти, штольні, найбільш часто - в межах лісового пояса. Під час зборів у печерах в літньоосінній період, поряд з імаго, постійно зустрічаються личинки різних віків - яйцекладка розтягнута. У циклі розвитку немає чітко вираженою діапаузи. Яйця білі, дрібні (близько 3,5 мм в довжину і 1,5 мм в діаметрі), відкладаються в землю в поглибленнях, тріщинах, біля стін гротів, печер.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Bisby F.A., Roskov Y.R., Orrell T.M., Nicolson D., Paglinawan L.E., Bailly N., Kirk P.M., Bourgoin T., Baillargeon G., Ouvrard D. (red.) (2011). Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist. Species 2000: Reading, UK. Процитовано 24 september 2012.
  • Kirby, W.F. (1906) Orthoptera Saltatoria. Part I. (Achetidae et Phasgonuridae.), A Synonymic Catalogue of Orthoptera (Orthoptera Saltatoria, Locustidae vel Acridiidae), British Museum (Natural History), London 2:i-viii, 1-562