Покутське повстання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Покутське повстання
Дата: 1648
Місце: Покуття
Результат: Повстання придушене

Покутське повстання (1648)[1] — масовий збройний виступ населення Покуття проти національно-конфесійних та соціальних утисків.

Історія[ред. | ред. код]

Покутське повстання спалахнуло у вересні 1648 і тривало до кінця року. До зброї взялися селяни, міщани, частина дрібних шляхтичів й священиків — усього близько 15 тис. осіб.

За козацьким зразком формували полки й курені, старшини яких обиралися. Найбільші з них мали корогви й литаври. Окремі загони діяли разом із козаками. Повстанці громили панські садиби й костели, захоплювали міста і замки, розправлялися з шляхтою, поляками, католицьким духовенством, орендарями. Основними вогнищами боротьби були: у центральній частині Покуття — містечко Отиня (нині смт Отинія; полк С. Височана[2]), на півночі — Товмаччина (загони Я. Поповича, М. Чеваги, Василя Копистки, П. Шевчика), на сході — м. Обертин з околицями (загони Літуса, Григи), на заході — Делятинщина (загін Андрія) — й на півдні — Заболотівщина (загони І. Кравця, М. Кравця, Тинця, С. Кушніра, Коритка).

Центром повстання стала Отиня, де перебував його керівник С. Височан, котрий, можливо, підтримував зв'язки з гетьманом Б. Хмельницьким. Важливу роль ув організації повстання відіграли шляхтичі Березовські, Грабовецькі, Голинські та ін. Під натиском польських підрозділів у грудні 1648 С. Височан із полком залишив Покуття і відступив у Поділля.

Покутське повстання було придушене.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Покутське повстання (1648). resource.history.org.ua. Архів оригіналу за 5 березня 2017. Процитовано 5 березня 2017.
  2. У Івано-Франківську відкрили меморіальну дошку полковнику Семену Височану (фото). www.firtka.if.ua. Архів оригіналу за 5 березня 2017. Процитовано 5 березня 2017.

Джерела та література[ред. | ред. код]