Порожнисті вени

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вена: Порожнисті вени
Схема верхньої порожнистої вени
Латинська назва Vena Cavae
Gray's subject #172
MeSH Venae+Cavae

Порожнисті вени — головні венозні структури великого кола кровообігу наземних хребетних, що несуть збіднену киснем кров до правого передсердя.[1][2]

Анатомія[ред. | ред. код]

У людини верхня порожниста вена несе кров від ділянки голови, шиї, верхніх кінцівок, з грудної і частково черевної стінок, нижня порожниста вена — від нижніх кінцівок, стінок та органів черевної порожнини, органів тазу та спинного мозку. Кров з кожної порожнистої вени надходить у порожнину правого передсердя. В залежності від анатомічного розташування, порожнисті вени класифікуються як нижня порожниста вена та верхня порожниста вена.

Нижня порожниста вена поруч з абдомінальною аортою.

Верхня порожниста вена[ред. | ред. код]

Верхня порожниста вена формується з правої та лівої плечоголовних вен, що несуть венозну кров з голови та органів верхнього плечового поясу людини.

Нижня порожниста вена[ред. | ред. код]

Нижня порожниста вена розташована поруч з абдомінальною аортою та збирає кров з органів та тканин нижньої частини тулуба людини. Нижня порожниста вена — це найбільша вена в організмі людини.

Роль порожнистих вен у інших істот[ред. | ред. код]

У земноводних, кров з усього тіла прямує порожнистими венами до венозної пазухи серця, а у амніот — безпосередньо в праве передсердя.[3]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Неттер Ф. (2004). Атлас анатомії людини [Цегельский А.А.]. Львів: Наутілус. с. 592. ISBN 966-95745-8-7.
  2. Human Anatomy & Physiology (вид. 7th). Benjamin Cummings. 2006. ISBN 978-0805359091.
  3. Українська радянська енциклопедія : у 12 т. / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — К. : Головна редакція УРЕ, 1974–1985.