Портрет Томмазо Портінарі (Мемлінг)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Портрет Томмазо Портінарі
нід. Portret van Tommaso Portinari (1432-1501), echtgenoot van Maria Baroncelli[1]
англ. Portrait of Tommaso Portinari (1432-1501), husband of Maria Baroncelli[1]
Творець: Ганс Мемлінг
Час створення: 1470
Висота: 42±0 см
Ширина: 31±0 см
Матеріал: Полотно
Техніка: олія
Жанр: портрет[1]
Зберігається: Нью-Йорк
Музей: Метрополітен-музей

Портрет Томмазо Портінарі  — картина фламандського живописця другої половини XV століття Ганса Мемлінга. Написана у 1470 році олійними фарбами на дубовій панелі. Знаходиться проводить у Метрополітен-музей у Нью-Йорку.

Історія[ред. | ред. код]

«Портрет Томазо Портінарі» і «Портрет Марії Портінарі» були складовими триптаха. На центральній панелі було зображення Мадонни та дитини. Можливо, наразі "Діва і дитина" Мемлінга знаходиться в Національній галереї Лондона.

Speculative reconstruction of the triptych

Флорентієць Томмазо Портінарі був відправлений до Брюгге у 1440 році для роботи в місцевому відділенні банку Медічі. Він піднявся на посаду менеджера філії. Портінарі був покровителем художника Уго ван дер Гоеса, який оформив Портарінарський вівтар, а також Ганса Мемлінга. Триптих, ймовірно, був замовлений у 1470 році для святкування весілля Портінарі з Марією, для їх приватних релігійних прихильностей у їхньому будинку в Брюгге.

Томмазо представляв банк Медічі у Брюгге, але після багатообіцяючої ранньої кар'єри зробив ряд ризикованих позик Чарльзу Сміливому, що врешті-решт призвело до неплатоспроможності філії. Пара повернулася до Флоренції в 1497 році, але Томмазо помер молодим.

Опис[ред. | ред. код]

Портрет - це зображення чоловіка, який повернутий праворуч і встановлений на темному фоні. Він одягнений в чорну накидку, з якої видніються комір і рукава темного халату, типового одягу верхнього середнього класу того часу. Його руки складені в молитві, лікті лягають на парапет біля або трохи нижче нижнього краю рамки. Мемлінг змінив положення рук Томмазо, щоб зробити їх менш вертикальними.

Portrait of Maria Portinari, c. 1470–72. Including frame: 44,1 cm × 34 cm (17,4 in × 13,4 in). Metropolitan Museum of Art, New York

Син Франческо Портінарі Оммазо заповів роботу лікарні Санта-Марія-Нуова в 1544 році. У описі значилося: "невелика скинія з трьома навісними панелями, на яких намальовані зображення найславетнішої Діви Марії та батька і матері заповідача"). Картина залишалася в лікарні до наполеонівських часів, і пізніше була у колекції Демідова. Незрозуміло, коли центральна панель відокремилася від двох її крил.

Панелі Томазо та Марії Портінарі були продані у 1870 році за 6000 франків. Вони були придбані в Рим в 1900 р., потім в 1901 р. Перейшли через руки Thomas Agnew & Sons у Лондоні, потім потрапили до родини Леопольда Гольдшмідта у Парижі. Вони були представлені у художній виставці у Брюгге в 1902 році. Леопольд Гольдшмідт заповів їх столичному Музею мистецтв після смерті. У 1913 році картина перейшла у власність Метрополітен-музей.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б в https://rkd.nl/explore/images/111950