Портрет невідомого скульптора

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Портрет невідомого скульптора
італ. Scultore
Творець: Кристофоро Терци
Час створення: до1730
Висота: 74 см
Ширина: 59 см
Матеріал: олія на полотні
Жанр: портрет
Зберігається: Флоренція, Італія
Музей: Уффіці

«Портрет невідомого скульптора»— робота італійського художника з Болоньї Кристофоро Терци (1692—1743).


Автор народився в Болоньї, місті, що уславилось художньою академією братів Каррачі. Сам був учнем болонського художника Джузеппе Марія Креспі (1665—1747). Небагатьом пощастило зустріти на життєвому шляху митців такого значного обдарування, як Креспі.

Але вчитель пережив власного учня.

Відомо, що Кристофоро Терци створював релігійні композиції («Заступник Болоньї Св. Петроній молиться Богородиці») та портрети. В художній манері митця цікаво відбились анахронічні впливи караваджизму. В портреті невідомого скульптора він подав молодого митця в майстерні, готового перенести народжений образ на папір, що утримує перед собою. Завдяки сильному штучному освітленню надав ніби тривіальному портрету митця в майстерні напруги і драматизму, хоча в картині панує зосереджена тиша. Подібні ефекти нечасті в портретному жанрі 18 століття, тим паче в роки розповсюдження стилістики рококо. Це відсилало глядача як до уславлених попередників - караваджистів Утрехта, котрі працювали в Італії , так і до митців 19 ст. (Адольф Менцель, котрий теж використовував сильне штучне освітлення для посилення враження він картини). Еволюція художньої манери Терци була невеликою через ранню смерть.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Bryan, Michael (1889). Walter Armstrong & Robert Edmund Graves. ed. Dictionary of Painters and Engravers, Biographical and Critical (Volume II: L-Z). York St. #4, Covent Garden, London; Original from Fogg Library, Digitized May 18, 2007: George Bell and Sons. pp. page 561.

Див. також[ред. | ред. код]