Премія імені Івана Єфремова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Премія імені Івана Антоновича Єфремова M:
Присуджується за премія за внесок у розвиток і пропаганду фантастики
Країна Росія
Рік заснування 1987

Премія імені Івана Антоновича Єфремова — радянська і пізніше російська премія за видатну редакторську, організаторську і просвітницьку роботу в області фантастики. Вручається в Єкатеринбурзі на фестивалі фантастики «Аеліта». Була занована журналом «Уральський следопит» і науково-виробничим об'єднанням «Уралгеология» та вперше вручена на VI фестивалі «Аеліта» в 1987 році. Відтоді вручалася щорічно, але з 2004 року вручається епізодично через заснування однойменної премії (Літературна премія імені Івана Антоновича Єфремова) Спілки письменників Росії.

Названа на честь видатного радянського письменника-фантаста, палеонтолога і філософа Івана Антоновича Єфремова.

Вручення[ред. | ред. код]

Лауреат визначається більшістю поданих за нього голосів журі. Секретаріатом оргкомітету фестивалю створюється авторитетне журі з лауреатів премії Єфремова минулих років, компетентних осіб і представників організацій (письменники, видавці, редактори, критики), яке визначає коло претендентів за поточний рік. При збігу числа голосів у двох або більше номінантів за ними проводиться повторне голосування всіх членів журі. Вручення премії імені Івана Єфремова відбувається під час урочистої частини щорічного фестивалю фантастики «Аеліта» в Єкатеринбурзі. Отримати її можна лише один раз[1]. Нагородою служить камінна фігурка. Автором і творцем призу був Віктор Васильович Саргін, екатеринбургський майстер-каменеріз, який вирізав призи для фестивалю «Аеліта». У 2008 році приз зазнав зовнішньої зміни, оскільки був виготовлений іншим майстром[2].

Історія[ред. | ред. код]

Премію було засновано в 1987 році як Меморіальний приз імені Івана Антоновича Єфремова, який вручався за видатну редакторську, організаторську і просвітницьку діяльність в області фантастики. Перше вручення відбулося на VI фестивалі фантастики «Аеліта» в 1987 році. Крім неї на фестивалі з 1981 також вручалася премія «Аеліта». Заснування премії Єфремова позначило відродження фестивалю і відбулося завдяки політиці гласності в часи «Перебудови». За кілька років до того, запідозривши якийсь злий умисел у «дивних зборах» на «Аеліті», радянські чиновники спробували скасувати фестиваль, а 1986-го вийшла постанова закрити його. Проте в 1987 організація відбувалася вже не зважаючи на думку «компетентних органів».

1990-і стали складним часом для «Аеліти». Журнал «Уральський следопит», що фінансував фестиваль, перебував на межі зникнення. Влітку 1994 року помер Віталій Іванович Бугров, лідер громадського оргкомітету, без якого два роки, у 1993 і 1994, фестиваль не проводився, відповідно премія Єфремова не вручалася[3].

У 2004 році оргкомітету фестивалю було запропоновано скасувати премію, оскільки Рада з фантастики і пригод Спілки письменників Росії заснував власну з аналогічною назвою. Відтоді єкатеринбургська премія вручається епізодично[2].

Лауреати премії[ред. | ред. код]

За роки існування премії її лауреатами ставали як письменники-фантасти, так і редактори, редакторські колективи, художник, космонавт, бібліографи, діячі фендому.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. [mouzes], Serega W. Matweew. Сайт конвента "АЭЛИТА" (Екатеринбург). www.rusf.ru. Процитовано 2 вересня 2016.
  2. а б Иван Ефремов :: Память :: Премия имени И.А. Ефремова. www.i-efremov.ru. Процитовано 2 вересня 2016.
  3. [mouzes], Serega W. Matweew. Сайт конвента "АЭЛИТА" (Екатеринбург). www.rusf.ru. Процитовано 2 вересня 2016.
  4. [mouzes], Serega W. Matweew. Сайт конвента "АЭЛИТА" (Екатеринбург). www.rusf.ru. Процитовано 2 вересня 2016.
  5. Премия «Аэлита». Фантлаб.

Джерела[ред. | ред. код]