Аеліта (премія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Аелі́та» (рос. Аэлита) — літературна премія, найстаріша радянська та російська премія в області фантастики. Названа на честь Аеліти — героїні однойменного роману О. М. Толстого.

Історія[ред. | ред. код]

Премія заснована у 1981 році редакцією журналу «Уральський слідопит» спільно з Спілкою Письменників РРФСР і з того часу вручається щорічно (з деякими перервами) на фестивалі фантастики «Аеліта» у Свердловську (Єкатеринбург) за найкращу книгу радянської, а тепер і російської фантастики, що вийшла протягом попередніх двох років. Імена членів журі премії ніколи відверто не оголошувалися.

З першого ж року існування «Аеліта» присуджувалася з порушенням статусу премії (не тільки за книжку, а й за внесок, за перевидання, за журнальні публікації). Для узаконення цієї ситуації вручення премії починаючи з 1997 року поновилося після дворічної перерви з загальновизнаним формулюванням «за внесок у фантастику».

Відповідно до Положення про премії від 2002 року[1] «„Аеліта“ є всеросійською премією, яка вручається письменникам за успішну творчу діяльність та великий внесок у розвиток російськомовної фантастики»

Крім основної премії, на фестивалі «Аеліта» вручаються наступні премії:

Список лауреатів[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Положення про премії від 2002 року. Архів оригіналу за 16 січня 2018. Процитовано 13 вересня 2016.

Література[ред. | ред. код]

  • Надія Маркалова. Мідної гори Аеліта // Лавка фантастики : журнал. — Перм, 2000. — № 3. — С. 23-26.

Посилання[ред. | ред. код]