Приходько Світлана Миколаївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Світлана Миколаївна Приходько
Народилася 1922(1922)
?
Померла невідомо
?
Місце проживання м. Київ, Україна
Країна СРСР СРСР
Національність українка
Діяльність ботанік
Галузь ботаніка
Заклад Національний ботанічний сад імені Миколи Гришка НАН України
Науковий ступінь кандидат біологічних наук
Відома завдяки: Засновниця колекції азалій в Національному ботанічному саду імені Миколи Гришка НАН України

Світла́на Микола́ївна Прихо́дько (нар. 1922 — пом. до 2002) — український ботанік, кандидат біологічних наук, перший в Україні селекціонер азалій, засновник другої за кількістю видів і сортів в Європі колекції азалій в Національному ботанічному саду імені Миколи Гришка НАН України.

Діяльність[ред. | ред. код]

У 1960-ті роки С. М. Приходько призначена куратором колекції азалій в ботанічному саду. За свою майже чвертьвікову працю з нею вона отримала близько 30 гібридів. П'ять із них вже отримали статус сорту:

  • «Киевский вальс»,
  • «Аленький цветочек»,
  • «Героям войны»,
  • «Огонек»,
  • «Созвездие».

Ці сорти та гібриди менш вимогливі до кислотності ґрунту, стійкіші до шкідників, більш адаптовані до наших умов та витриваліші, ніж закордонні сорти.

За словами колег, Світлана Миколаївна була поетичною натурою, і тому своїм новинкам давала такі назви: «Попелюшка», «Подолянка», «Вогник», «Смуглянка»…

У 1965 р. колекція тропічних і субтропічних рослин Центрального ботанічного саду налічувала 1980 видів і форм рослин. Директор саду Євген Миколайович Кондратюк дав завдання Світлані Миколаївні Приходько, яка опікувалася рослинами захищеного ґрунту, скласти пояснювальну записку для проектного завдання щодо будівництва оранжереї. Світлана Миколаївна детально опрацювала варіанти проекту і подала таку записку до дирекції. Ці матеріали в якійсь мірі були використані у 1980-ті роки за директорства Андрія Михайловича Гродзінського.[1]

Крім того Світлана Миколаївна Приходько є автором декількох книжок з ботанічної тематики, в тому числі, однієї з небагатьох за радянських часів книги про кактуси українською мовою.[2]

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Колеги увічнили ім'я Світлани Миколаївни Приходько одним із сортів азалій.

Бібілографія[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Чувікіна Н. В. До 80-річчя від дня народження С. М. Приходько — видатного селекціонера-квітникаря // Історія освіти, науки та техніки в Україні. Перша конференція молодих вчених та спеціалістів 30 травня 2002 р. Тези доповідей та повідомлень. — Київ, 2002. — С.128-131.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Черевченко Т. М., Чувікіна Н. В. Вклад члена-кореспондента АН УРСР Євгена Миколайовича Кондратюка в розвиток Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка НАН України (1959—1965) // Інтродукція, селекція та захист рослин. Матеріали Другої міжнародної наукової конференції (м. Донецьк, 6-8 жовтня 2009 р.) (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 30 грудня 2013. Процитовано 23 серпня 2013.
  2. Київський сайт про кактуси і кактусистів

Джерела[ред. | ред. код]