Піраміда Уніса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 29°52′06″ пн. ш. 31°12′53″ сх. д. / 29.86833° пн. ш. 31.21472° сх. д. / 29.86833; 31.21472

Піраміда Уніса
Назва мовою оригіналу
wn
n
is
nfrstststO24

Nefer-sut-unas
Nfr-swt-wnjs

«Прекрасне місце Уніса»

Дані
Місцезнаходження Саккара
Замовник Уніс
Дата побудови V династія (бл. 2367–2347 до н.е.)
Тип Піраміда
Довжина сторін основи 58 м
Загальний об'єм 47.390 м³
Культова піраміда є

Пірамідальний комплекс Уніса розташований у Саккарі, неподалік від Каїра в Єгипті. Піраміда Уніса була збудована за часів V династії. Нині перебуває у напівзруйнованому стані та більше нагадує пагорб, ніж піраміду.

Дослідження[ред. | ред. код]

Піраміду вивчали такі єгиптологи, як Джон Перрінг і Карл Лепсіус, однак першим до неї 1881 року потрапив Гастон Масперо. Він був першим, хто побачив заупокійні тексти на стінах тієї піраміди. Ті тексти, як і тексти інших знайдених поблизу пірамід, тепер більш відомі як «Тексти пірамід».

Уніс був одним з перших фараонів, у чиїй гробниці були подібного роду написи, записані на стінах всередині піраміди. У тих текстах було записано магічні закляття й формули, що мали забезпечити збереження душі фараона у його подорожі через Дуат. Така концепція була настільки успішною серед наступних фараонів, що вже у період Середнього царства їх почали записувати на поверхні саркофагів (Тексти Саркофагів), а за часів Нового царства й до династії Птолемеїв їх уже записували на більш дешевих папірусах (Книга мертвих), а тексти стали доступними для простих людей.

У поховальній камері піраміди Уніса були знайдені рештки мумії (череп, кістки правої руки та гомілки), але кому вони належали — невідомо. На північному сході, поряд з пірамідою Уніса, розташована мастаба, де була похована дружина фараона.

Вважається, що в заупокійних текстах піраміди Уніса є риси семітських діалектів, записаних єгипетськими ієрогліфами, що є однією з найдавніших семітських мов[1].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ancient Semitic Snake Spells Deciphered in Egyptian Pyramid. Архів оригіналу за 22 вересня 2012. Процитовано 22 серпня 2015. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |3= (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]