Рада дванадцяти

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рада дванадцяти
Consiglio dei XII
Рада дванадцяти розташована у Палаццо Публіко
Країна Сан-Марино
Вид верховний суд
Інстанція суд найвищої інстанції
Юрисдикція Сан-Марино Сан-Марино
Заснований 1600 р.
Метод формування складу судді обираються Генеральною радою
Термін служби 6 років
Суддів 12
Голова капітан-регент
Розташування Сан-Марино
Consiglio dei XII (італ.)

Ра́да двана́дцяти (італ. Consiglio dei XII) — найвищий судовий орган у мікродержаві Сан-Марино.

Вона обирається Генеральною радою зі своїх членів на шестирічний термін й обов'язково повинна складатися з дванадцяти осіб.

Очолюють Раду дванадцяти капітани-регенти, які не мають у ній право голосу, при цьому вони можуть бути наділені таким правом тільки в тому випадку, якщо обрані як члени.

Рада дванадцяти є останньою судовою інстанцією у справах загальної юрисдикції (цивільних і кримінальних) — апеляційною інстанцією третього рівня. Також вона виконує функції органу адміністративного судочинства. Як адміністративний суд розглядає справи, пов'язані з придбанням іноземцями права власності на нерухоме майно, що розташоване на території Республіки, а також придбанням майна юридичних осіб; приймає рішення за клопотаннями про надання правової допомоги.

Крім того, у складі Ради дванадцяти утворюється Колегія піклувальників (Collegio dei Garanti), яка має право ухвалювати рішення про конституційність норм і врегульовувати конфлікти юрисдикції між конституційними органами влади.

Два урядові інспектори представляють Раду в фінансових і сімейних питаннях.

Історія[ред. | ред. код]

Прообраз Ради дванадцяти було створено ще у XV ст. Витоки сягають муніципальної ради, яка наділялась широкими повноваженнями. Уперше організацію Ради дванадцяти закріплено у Законодавчому статуті 1600 року. Закон від 5 червня 1923 року № 13 встановив, що Рада є найвищим судовим органом загальної й адміністративної юрисдикції та детально визначив її функції[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Стефано Пальмуччі. Походження та природа Ради дванадцяти (італ.). Архів оригіналу за 29 вересня 2012. Процитовано 18 вересня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]