Ройтер Михайло Григорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ройтер Михайло Григорович
Народження 1916[1]
Вінниця, Російська імперія
Смерть 1993[1]
  Москва, Росія
Поховання Хованський цвинтар
Країна Російська імперіяСРСР СРСР
Навчання Московський державний академічний художній інститут імені В. І. Сурикова
Діяльність графічний дизайнер, художник
Член СХ СРСР

Михайло Григорович Ройтер (рос. Ройтер Михаил Григорьевич; 1916, Вінниця, Подільська губернія, Російська імперія — 1993, Москва, Росія) — радянський російський художник, графік, ілюстратор книги.

Біографія[ред. | ред. код]

Навчався на робітфаку Київського художнього інституту, в 1937 у поступив до Центральної студії образотворчих мистецтв, де серед його викладачів були Костянтин Юон, Микола Ромадін, Амінадав Канівський. Здібності студента були помічені, за рекомендацією І. Грабаря — директора Московського художнього інституту — в 1939 році Михайло Ройтер був зарахований на 3-й курс графічного факультету. Дипломною роботою — ілюстраціями до роману Ф. М. Достоєвського «Принижені і ображені» — в 1946 році завершилося освіту художника. У тому ж році він був прийнятий до Спілки художників СРСР, а в 1947 р. став учасником виставки на I Всесвітньому фестивалі демократичної молоді і студентів у Празі і був удостоєний почесного диплома за представлені ілюстрації.

Першим замовленням М. Ройтера стали ілюстрації до роману Ф. Достоєвського «Підліток». І надалі творче життя Ройтера було пов'язана з творами Достоєвського: він ілюстрував також такі твори письменника, як «Неточка Незванова», «Лагідна», «Брати Карамазови», «Біси». Багато малюнків та акварелей художника пов'язані з життям письменника і героями його творів.

З кінця 1950-х він подорожував країною як спеціальний кореспондент газет «Правда», «Комсомольська правда», «Літературна газета» та журналів «Огонёк» і «Юність». Історія поїздок відбилася в серіях його робіт: про Братську і Красноярської ГЕС, промисловому Уралі, родовищах нафти в Баку, АЗЛК в Москві. Він працював на Далекому Сході і Камчатці, на Памірі, в Мурманську, в Україні.

Однією з улюблених тем сучасного життя для М. Ройтера був спорт. Він брав участь у всіх спеціалізованих Всесоюзних виставках, присвячених спорту. Спортсменам і взагалі радянської молоді присвячено багато його жанрові роботи 1950-х і 1960-х.

Ройтер пробував себе в різних графічних техніках. Він малював пером, працював в техніці монотипії, ліногравюри та літографії, досягнувши особливих успіхів. З кінця 1970-х М. Ройтер сконцентрувався на техніці акварелі, увіковічивши мінливі особи Москви, Ленінграду, ряду провінційних міст. Він писав широкі імпресіоністичні міські пейзажі, зображуючи зникаючу Москву і новий образ міста.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Ройтер М.Г. Минулий вік: Галерея мистецтв XX століття. Архів оригіналу за 15 травня 2012. Процитовано 20 квітня 2012.
  • Ройтер Михайло Григорійович. «КупитиКартину». Архів оригіналу за 15 травня 2012. Процитовано 20 квітня 2012.
  • Mikhail Rojter (1916-1993). Gamborg Gallery. Архів оригіналу за 17 квітня 2013. Процитовано 20 квітня 2012.
  1. а б Artnet — 1998.