Русалонька (фільм, 2023)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Русалонька
The Little Mermaid
Жанр фентезійний фільм[1], пригодницький фільм[1], сімейний фільм[1], музичний фільм[1] і романтичний фільм[1]
Режисер Роб Маршалл
Продюсер Marc E. Plattd[2], Лін-Мануель Міранда[2], Джон Делукаd і Роб Маршалл
Сценарист Джейн Голдманd і Девід Мегіd
На основі Русалонька і Русалонька
У головних
ролях
Голлі Бейлі, Меліса Маккарті, Хав'єр Бардем, Джона Гавер-Кінгd, Нома Думезвені, Арт Малік, Martina Lairdd, Jessica Alexanderd, Симон Ешлі, Lorena Andread, Kajsa Mohammard і Лін-Мануель Міранда
Оператор Діон Бібі
Композитор Лін-Мануель Міранда[2] і Алан Менкен[2]
Кінокомпанія Walt Disney Pictures, Lucamar Productionsd, Marc Platt Productionsd і 5000 Broadway Productionsd
Дистриб'ютор Walt Disney Studios Motion Pictures, The Walt Disney Company Franced[3] і Fórum Hungaryd[4]
Тривалість 135 хв.[5]
Мова англійська
Країна  США
Рік 2023
Дата виходу 26 травня 2023[6][7]
Кошторис 250 000 000 $[8]
Касові збори $414,6 млн[9]
IMDb ID 5971474
CMNS: Русалонька у Вікісховищі

«Русалонька» (англ. The Little Mermaid) — американський музичний фентезійний фільм режисера Роба Маршалла за сценарієм Джейн Голдман і Девіда Магі. Фільм є кіноадаптацією до однойменного мультфільму 1989 року, заснованого на однойменній казці Ганса Крістіана Андерсена. Продюсерами виступили Маршалл, Джон ДеЛюка[en], Марк Платт[en] і Лін-Мануель Міранда, останній також співавтор нових пісень для рімейка з Аланом Менкеном, композитор і співавтор пісень оригінального мультфільму.

Аріель, юна русалка і дочка короля Тритона, мріє дізнатися більше про світ людей. Одного разу після сварки з батьком вона тікає з палацу. Якраз в цей час трапляється буря, і Аріель рятує потопаючого принца Еріка і закохується в нього. Щоб жити на суші з коханою людиною, Аріель повинна надати відьмі Урсулі свій голос в обмін на людські ноги і здатність дихати на суші.

Вибір на роль морської діви (русалоньки) Аріель акторки Голлі Бейлі з музичного дуету Chloe x Halle став першим випадком, коли темношкіра акторка грає діснеївську принцесу, яка була білошкірою в мультфільмах.[10]

Вихід фільму в США відбувся 26 травня 2023 року.[6][11][7]

Сюжет[ред. | ред. код]

Аріель — принцеса-русалка і молодша дочка короля Тритона, правителя морського народу, що мешкає в Атлантиці. Тритон збирає своїх дочок, але одна з них, Аріель, запізнюється. Вона збирає людські предмети за підтримки риб і одного разу виявляє телескоп, впущений принцем Еріком. Аріель досліджує затонулий корабель, бо Тритон заборонив дочкам виходити на поверхню після того, як мати Аріель була вбита людиною.

Тритон лає Аріель, а краб Себастьян, радник короля, намагається її виправдати. Аріель бачить феєрверк над океаном і пливе на поверхню, щоб побачити його зблизька. Феєрверк запущено з корабля принца Еріка. Аріель випадково чує, як Ерік розповідає прем'єр-міністру королівства Грімсбі про своє бажання досліджувати невідоме та допомагати людям свого королівства. Настає шторм, і корабель розбивається об скелі, змушуючи всіх кинутися до рятувальних шлюпок. Аріель рятує Еріка та приносить його на берег, де зцілює співом. Вона тікає, перш ніж принц отямлюється. Після одужання Еріка його названа мати, королева Селіна, забороняє йому знову плавати. Принц пам'ятає спів, який урятував його, і розшукує його виконавицю.

Тритон розпитує Себастьяна про Аріель, і той каже, що вона врятувала життя людини. Обурений Тритон вирушає до гроту Аріель, щоб затримати її. Король вимагає поклястися, що дочка не плаватиме більше на поверхню. Та Аріель відмовляється промовити клятву і Тритон знищує її колекцію людських предметів. Після того як Тритон пливе геть, Аріель відвідує пара мурен, які показують їй зображення морської відьми Урсули, вигнаної молодшої сестри Тритона, та пропонують Аріель її допомогу.

Аріель слідує за муренами до лігва Урсули, напів людини, напів восьминога. Морська відьма пропонує угоду: вона перетворить Аріель на людину (відповідно русалка втратить здатність дихати під водою і цілющий спів) на три дні, і лишиться людиною назавжди, якщо отримає «поцілунок справжнього кохання» від Еріка. Якщо ж вона зазнає невдачі, то знову перетвориться на русалку, і Урсула забере її до себе. Спершу Аріель відмовляється і тоді Урсула звинувачує її в боягузтві. Аріель приймає угоду і отримує людські ноги, а її голос відьма ховає до мушлі. Риба Флаундер і Себастьян підіймають Аріель на поверхню, де її рятує рибалка, який відвозить її на острівне королівство до замку Еріка. Себастьяна рибалка кидає до скрині, звідки він потім тікає.

Ерік підозрює, що Аріель — це та дівчина, що його врятувала. Проте вона не має тепер не тільки цілющого голосу, а й взагалі втратила здатність говорити, і принц вирішує, що помилився. Пізніше того вечора Аріель досліджує замок і знаходить колекцію предметів Еріка, яку він зібрав під час своїх подорожей. Ерік пояснює їй призначення цих предметів.

Наступного дня Ерік бере Аріель на екскурсію по королівству. Себастьян, який слідував за Аріель на суші, розуміє, що Урсула обманула русалку, наклавши закляття, що змусило її постійно забувати про необхідність отримати поцілунок від Еріка. Разом із сулою Скаттлом і Флаундером Себастьян бере на себе зобов'язання змусити пару поцілуватися. Це майже вдається, коли Ерік читає за губами як Аріель вимовляє свою ім'я. Проте на заваді їм стають мурени Урсули. Тоді Урсула вирішує втрутитися особисто і перетворюється на красиву молоду жінку на ім'я Ванесса. Вона користується вкраденим голосом Аріель, щоб причарувати Еріка. Тритон виявляє зникнення Аріель і наказує іншим своїм дочкам знайти її за будь-яку ціну.

Наступного ранку Аріель та її друзі дізнаються, що Ерік невдовзі оголосить про заручини з Ванессою. Скаттл розкриває справжню особу Ванесси та повідомляє це Аріель. На вечірці з нагоди заручин Аріель стикається з Урсулою та розбиває мушлю, яку вона носила з собою. Голос повертається до Аріель і з Еріка спадають відьомські чари. Але перш ніж вони встигають поцілуватися, сонце сідає, і Аріель перетворюється на русалку. Урсула повертається до своєї початкової форми, перш ніж схопити Аріель і пірнути назад в океан.

Урсула стикається з Тритоном, який наказує їй відпустити Аріель. Однак Урсула розповідає, що угода, яку вона уклала з Аріель, непорушна. Тритон погоджується обміняти себе на Аріель, і мурени Урсули перетворюють його на пісок, що жахає Аріель. Урсула вимагає тризуб Тритона, але перш ніж вона встигає вбити Аріель, прибуває Ерік і відволікає її; в ближньому бою Урсула випадково вбиває своїх мурен. Розлючена Урсула використовує тризуб, щоб вирости до велетенських розмірів, і викликає водоверть, щоб убити Аріель і Еріка. Поки Ерік відволікає Урсулу, Аріель сідає на потонулий корабель і таранить ним відьму. Урсула гине і Тритон повертається до життя. Еріку вдається повернутися додому, де Селіна визнає, що кохання Еріка та Аріель було справжнім.

Зрештою Тритон визнає, що хоча Аріель повернулася додому, як він хотів, вона нещаслива без Еріка. За порадою Себастьяна Тритон назавжди перетворює Аріель на людину, і вона возз'єднується з Еріком. Пара вирішує подорожувати разом з благословення обох батьків і підтримки народів з обох світів.

В ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Голлі Бейлі Аріель русалонька Аріель
Іона Гавер-Кінг Ерік принц Ерік
Мелісса Маккарті Урсула відьма Урсула
Хав'єр Бардем Тритон король Тритон
Нома Думезвені Селіна королева Селіна
Арт Малік Грімсбі сер Грімсбі
Симон Ешлі Індіра Індіра

Озвучення[ред. | ред. код]

Актор Роль
Давид Діггс Себастьян краб Себастьян
Джейкоб Трембле Флаундер тропічна риба Флаундер
Аквафіна Скаттл чайка Скаттл

Виробництво[ред. | ред. код]

У травні 2016 року Deadline Hollywood повідомив, що Disney вирішила перезапустити мультфільм у версію фільму з живими акторами[12]. Через три місяці було оголошено, що Алан Менкен повернеться в якості композитора фільму і напише нові пісні разом з Лін-Мануелем Мірандою, який також буде спільно продюсувати фільм з Marc Platt Productions[13]. До роботи над проєктом записалися Ліндсей Лохан і Кріс Еванс[14][15][16]. У грудні 2017 року повідомлялося, що Роб Маршалл буде режисером, а Джейн Голдман буде писати сценарій[17]. 3 липня 2019 року було оголошено, що роль самої Русалоньки у фільмі дістанеться афроамериканській артистці Голлі Бейлі[18]. У тому ж місяці було також оголошено, що Гаррі Стайлс і Хав'єр Бардем ведуть переговори, щоб зіграти поліцейського Еріка і Короля Тритона відповідно[19][20]. Однак, до серпня з'ясувалося, що Стайлс відмовився від ролі через те, що він зосередився на своїй музичній кар'єрі[21][22].

Пізніше, у вересні, стало відомо, що Кемерон Каффе і Іона Гауер-Кінг були двома останніми кандидатами на роль принца Еріка[23]. У листопаді 2019 року Хауер-Кінг був офіційно оголошений на роль Еріка[24]. У жовтні Дейвід Діггс також оголосив, що веде переговори, щоб озвучити Себастьяна[25][26]. Знімання планували почати в квітні 2020 року, але в березні 2020 року виробництво було припинено через пандемію коронавірусу, а також масові акції протестів у США.[27][28][29] Пізніше знімання планували почати в 10 серпня 2020 року[30][31], але вони були відкладені до кінця листопада / початку грудня, щоб вкластися в графік Маккарті серіалу «Дев'ять ідеальних незнайомців».[32] У грудні 2020 року Маккарті заявила, що, сподівається, розпочати знімання фільму в січні 2021 року.[33] В кінці січня 2021 року знімання офіційно почали в Pinewood Studios в Айвері, Англія.[34][35] У тому ж місяці Девід Діггс розповів про великий обсяг роботи, який йому довелося виконати, коли справа дійшла до підготовки і запису діалогу для ролі Себастьяна.[36]

До листопада 2020 року новий генеральний директор Disney Боб Чапек оголосив, що знімання всіх фільмів, відкладених через коронавірус, відновилися, а в деяких випадках завершилися основні зйомки.[37]

Музика[ред. | ред. код]

17 березня 2017 року було оголошено, що Алан Менкен, який раніше був композитором і співавтором пісень для оригінального фільму, повернеться в якості композитора фільму і напише нові пісні разом з продюсером Лін-Мануелем Мірандою.[38] Три місяці потому Менкен заявив, що його робота над музикою для фільму припинена через розклад Міранди і Марка Платта з «Мері Поппінс повертається».[39] 20 травня 2019 року Менкен заявив, що «Русалонька» стане його наступним проєктом після виходу живої адаптації Аладдіна,[40] а 9 липня він і Міранда почали роботу над новими піснями для фільму.[41] Замінивши автора текстів оригінального фільму, покійного Ховарда Ешмана. Міранда відчув "що "[він] безумовно програє "роботі Ешмана, стверджуючи, що «ніхто не може писати так, як він».[42] 17 вересня 2019 року повідомлялося, що Менкен і Міранда написали нову пісню для принца Еріка,[43] яку Менкен підтвердив 11 жовтня 2019 року і повідомив, що він і Міранда написали «приблизно чотири або п'ять нових пісень» для фільму, включаючи нову пісню для Еріка і Аріель, нову пісню для короля Тритона, а також пісню для Скаттла.[44] 16 січня 2020 року Голлі Бейлі підтвердила, що пісня "Part of Your World"з оригінального фільму з'явиться в рімейку.[45] 10 лютого 2020 року Міранда розповів, що вони з Менкеном написали чотири нові пісні для фільму.[46] 22 березня 2020 року Менкен повідомив, що пісні для фільму вже записані.[47] 19 лютого 2021 року Менкен заявив, що нові пісні будуть «сумішшю» його і Міранди стилів. Він пояснив, що в піснях буде «деякий реп» в дусі попередніх робіт Міранди, а також стиль, ближчий до його звичайної роботи.[48]

Сприйняття[ред. | ред. код]

Голлі Бейлі — (ліворуч) — виконавиця ролі Аріель

Присутність у кастингу афроамериканської актриси-дебютантки[49] Голлі Бейлі на роль Аріель була сприйнята контрастно. Новину вітали, в числі інших, Мерайя Кері, Геллі Беррі і Кріссі Тайген, але зовнішні відмінності Бейлі від оригінального персонажа з блакитними очима і світлою шкірою викликали протест у користувачів Інтернету. Почалася низка негативних публікацій з хештегами #NotMyAriel («НеМояАріель») і #NotMyMermaid («НеМояРусалонька»)[50], з'явилися обіцянки проігнорувати фільм в прокаті, оскільки « всі покоління росли з білошкірою Аріель з рудим волоссям»[51]. У відповідь на таку реакцію телеканал, що належить Діснею Freeform опублікував в мережі Instagram «відкритий лист бідним, нещасним душам», в якому повідомив, що хоча автор оригінальної казки був датчанин, Аріель-русалка, що живе в «інтернаціональних водах», і може плавати де їй заманеться, а також нагадав, що данці можуть бути чорношкірими і « генетично» володіти рудим волоссям. При цьому, з якого боку не подивитися, Аріель — вигадана героїня[52]. Сама Голлі Бейлі відгукнулася про проходження проб із захопленням, заявивши, що «мрія стає реальністю» і продемонструвавши в мережевих пабліках відредаговане зображення, на якому Аріель-темношкіра брюнетка з чорними очима[53][54]

Незабаром після того, як почалися обурення в Твіттері, увагу ЗМІ привернула сенегальська художниця Kine Aw, яка написала картину, на якій зображена Мамі Вата — водна істота, легенда про яку в Західній Африці налічує шість століть. Темношкіру Мамі Вата, часто зображувану з довгим волоссям і зі зміями навколо шиї, деякі називають її русалкою. Художниця заявила, що завжди сприймала Аріель як русалку, без будь-якого зв'язку з білошкірими людьми[51].

Можливе продовження[ред. | ред. код]

25 квітня 2023 року Маршалл натякнув на можливе продовження, якщо це фільм буде успішним: «Це класична історія, у якій багато персонажів і багато цікавих історій. Я вважаю, що вона підходить для певних речей. Але ми повинні побачити, як фільм грає, і як це відбувається… Я думаю, що завжди є можливість знайти історії в історіях. Це завжди чудово». Не підтверджено, чи будуть потенційні сиквели новими оригінальними історіями чи вони черпатимуть натхнення з прямого продовження оригінального фільму «Русалонька 2: Повернення до моря», який зосереджений на Аріель та її доньці Мелоді, або ж приквелі «Русалонька: Початок історії Аріель».[55] Маккарті та Бардем також висловили зацікавленість у розробці потенційного додаткового фільму про Урсулу та короля Тритона як брата і сестеру.[56]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Person Profile // The Little Mermaid — 2023.
  2. а б в г Jr M. F. ‘Hamilton’s Lin-Manuel Miranda & Alan Menken Duet On Disney’s Live Action ‘The Little Mermaid’Deadline Hollywood, 2016.
  3. Blanc J. AlloCiné — 1993.
  4. Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartásaNMHH.
  5. https://www.amctheatres.com/movies/the-little-mermaid-62353
  6. а б Kit, Borys (10 вересня 2021). Disney’s Live-Action ‘The Little Mermaid’ to Open on Memorial Day Weekend in 2023. The Hollywood Reporter (амер.). Архів оригіналу за 10 вересня 2021. Процитовано 10 вересня 2021.
  7. а б B. Vary, Adam (10 вересня 2021). Disney Releasing ‘Eternals,’ ‘Encanto’ Exclusively in Theaters. Variety (амер.). Архів оригіналу за 10 вересня 2021. Процитовано 10 вересня 2021.
  8. Box Office: ‘The Little Mermaid’ Swimming to $120 Million-Plus Over Memorial Day Weekend // VarietyNew York, Los Angeles, CA: Variety Media, Penske Media Corp., 2023. — ISSN 0042-2738
  9. The Little Mermaid (2023). The Numbers. Процитовано 28 травня 2023.
  10. Halle Bailey cast as Ariel in Disney's live-action remake of 'The Little Mermaid'. Архів оригіналу за 13 травня 2021. Процитовано 12 травня 2021.
  11. Cameron Bonomolo (10 вересня 2021). Disney's Live-Action The Little Mermaid Swims to 2023 Release Date. Comicbook.com (амер.). Архів оригіналу за 10 вересня 2021. Процитовано 10 вересня 2021.
  12. Jaafer, Ali (25 травня 2016). Disney Mulling Live-Action Version Of 'The Little Mermaid'. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 26 травня 2016. Процитовано 4 березня 2017.
  13. Snetiker, Marc (16 серпня 2016). Lin-Manuel Miranda, Alan Menken team up for live-action Little Mermaid. Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 8 листопада 2020. Процитовано 4 березня 2017.
  14. Respers France, Lisa (20 лютого 2017). Lindsay Lohan really wants a 'Little Mermaid' gig. CNN. Архів оригіналу за 14 травня 2021. Процитовано 24 травня 2017.
  15. Nolfi, Joey (19 лютого 2017). Lindsay Lohan wants Bill Condon to direct her in The Little Mermaid musical. Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 8 травня 2021. Процитовано 24 травня 2017.
  16. Davis, Brandon (6 червня 2016). Chris Evans Teases Interest In Prince Eric, West Side Story Remake. Comicbook.com. Архів оригіналу за 21 листопада 2019. Процитовано 5 квітня 2018.
  17. Fleming Jr, Mike (6 грудня 2017). Rob Marshall Top Choice To Helm Disney’s Live Action ‘The Little Mermaid’. Deadline.com. Архів оригіналу за 13 травня 2021. Процитовано 6 грудня 2017.
  18. Роль Русалочки досталась темнокожей актрисе. Лента.ру. 3 липня 2019. Архів оригіналу за 29 жовтня 2020. Процитовано 12 травня 2021.
  19. Kit, Borys (16 липня 2019). Harry Styles in Talks to Play Prince Eric in Disney's Live-Action 'Little Mermaid'. The Hollywood Reporter (англ.). Архів оригіналу за 16 липня 2019. Процитовано 16 липня 2019.
  20. N'Duka, Amanda (17 липня 2019). Javier Bardem In Talks For Disney’s ‘The Little Mermaid’ Remake. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 17 липня 2019. Процитовано 17 липня 2019.
  21. Kroll, Justin (13 серпня 2019). Harry Styles Passes on Prince Eric Role in Live-Action ‘Little Mermaid’. Variety (англ.). Архів оригіналу за 13 серпня 2019. Процитовано 13 серпня 2019.
  22. Schaffstall, Katherine (6 вересня 2019). Harry Styles Explains Passing on 'Little Mermaid' Prince Eric Role. The Hollywood Reporter (англ.). Архів оригіналу за 9 вересня 2019. Процитовано 7 вересня 2019.
  23. Patrick Hipes, Anthony D'Alessandro (24 вересня 2019). 'The Little Mermaid': 'Krypton's Cameron Cuffe, Jonah Hauer-King Testing for Prince Eric Role. Deadline Hollywood (англ.). Архів оригіналу за 26 вересня 2019. Процитовано 24 вересня 2019.
  24. D'Alessandro, Anthony D'Alessandro (12 листопада 2019). ‘Little Mermaid’: Jonah Hauer-King Wins Role Of Prince Eric. Deadline Hollywood (англ.). Архів оригіналу за 13 листопада 2019. Процитовано 13 листопада 2019.
  25. Kroll, Justin (8 жовтня 2019). Daveed Diggs in Talks to Play Sebastian in Disney's 'Little Mermaid' (EXCLUSIVE). Variety (англ.). Архів оригіналу за 8 жовтня 2019. Процитовано 8 жовтня 2019.
  26. Geisinger, Gabriella (2 липня 2019). The Little Mermaid cast: These stars in talks for the Disney remake - who will be in it?. Express.co.uk (англ.). Архів оригіналу за 3 липня 2019. Процитовано 3 липня 2019.
  27. D'Alessandro, Anthony (13 березня 2020). Disney Pausing Production On Features ‘Little Mermaid’, ‘Home Alone’, ‘Nightmare Alley’ & More Until Coronavirus Calms Down. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 13 березня 2020. Процитовано 13 березня 2020.
  28. Kay, Jeremy (13 березня 2020). London shoot on ’The Little Mermaid’, other Disney live-action productions on hold. Screen International. Архів оригіналу за 14 березня 2020. Процитовано 13 березня 2020.
  29. Kit, Borys; Couch, Aaron. Disney Suspends Film Production Amid Coronavirus Concerns. The Hollywood Reporter (англ.). Архів оригіналу за 14 березня 2020. Процитовано 13 березня 2020.
  30. Jirak, Jamie (31 травня 2020). Fantastic Beasts Sequel and The Little Mermaid Can Restart Production Thanks to New UK Bill. Comicbook.com (англ.). Архів оригіналу за 9 червня 2020. Процитовано 31 травня 2020.
  31. Skyler Shuler [@SkylerShuler] (25 липня 2020). THE LITTLE MERMAID cast will arrive in London on Monday, my guess is once they land, they will quarantine for two weeks for safety and begin production August 10th (Твіт). Процитовано 2 серпня 2020 — через Твіттер.
  32. Shuler, Skyler (10 жовтня 2020). ‘Cursed’ Star Emily Coates Joins Disney’s Live-Action ‘The Little Mermaid’. TheDisInsider.com (англ.). Архів оригіналу за 24 жовтня 2020. Процитовано 11 жовтня 2020. Filming is expected to start production in November/Early December at Pinewood Studios in London. The film was just days away from filming back in March until the COVID-19 outbreak caused the studio to close production, sending the cast and crew back home. Filming was expected to resume this Summer but was pushed to accommodate McCarthy’s filming on the Hulu limited series, Nine Perfect Strangers.
  33. Harmata, Claudia (2 грудня 2020). Melissa McCarthy Gives Update on Playing Ursula in Live-Action Little Mermaid: 'It's Just So Fun'. People.com (англ.). Архів оригіналу за 2 грудня 2020. Процитовано 3 грудня 2020.
  34. Shuler, Skyler (30 січня 2021). Javier Bardem Reveals Filming on ‘The Little Mermaid’ Has Begun. TheDisInsider.com (англ.). Архів оригіналу за 1 лютого 2021. Процитовано 31 січня 2021.
  35. Dick, Jeremy (31 січня 2021). Disney's The Little Mermaid Remake Has Officially Started Filming. Movieweb.com (англ.). Архів оригіналу за 17 травня 2021. Процитовано 11 лютого 2021.
  36. Chitwood, Adam (26 січня 2021). ‘The Little Mermaid’ Star Daveed Diggs Says He Did More Research for Sebastian Than for Any Other Role in His Career. Collider.com (англ.). Архів оригіналу за 23 червня 2021. Процитовано 11 лютого 2021.
  37. Jones, Mike (13 листопада 2020). Disney Confirms ALL Movies Shut Down For COVID Have Restarted Or Completed Filming. Screen Rant. Архів оригіналу за 11 квітня 2021. Процитовано 13 листопада 2020.
  38. Snetiker, Marc (16 серпня 2016). Lin-Manuel Miranda, Alan Menken team up for live-action Little Mermaid. Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 23 лютого 2017. Процитовано 4 березня 2017.
  39. Applefeld Olson, Cathy (12 червня 2017). Alan Menken Talks Working With Guy Ritchie on Live-Action 'Aladdin,' Progress of 'Little Mermaid'. Архів оригіналу за 13 червня 2017. Процитовано 13 червня 2017.
  40. April May, Rebecca (20 травня 2019). Disney legend Alan Menken talks about updating Aladdin and the movie he thinks won't get remade. Digital Spy. Архів оригіналу за 27 травня 2019. Процитовано 12 червня 2019.
  41. Criscitiello, Alexa (9 липня 2019). Photo: Lin-Manuel Miranda & Alan Menken Get To Work On A New Song For THE LITTLE MERMAID. Broadway World. Архів оригіналу за 7 вересня 2020. Процитовано 20 вересня 2019.
  42. Archived copy. Архів оригіналу за 1 листопада 2019. Процитовано 20 вересня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  43. Shuler, Skyler (17 вересня 2019). Gavin Leatherwood Auditions For Prince Eric Role In 'The Little Mermaid'. The DisInsider. Архів оригіналу за 7 вересня 2020. Процитовано 17 вересня 2019.
  44. Shuler, Skyler (11 жовтня 2019). Live-Action 'The Little Mermaid' To Feature New Songs For Ariel and Scuttle. The DisInsider. Архів оригіналу за 7 вересня 2020. Процитовано 12 жовтня 2019.
  45. Halle Bailey Reveals the 1 Thing She Hopes to Bring to Her 'Little Mermaid' Character. Архів оригіналу за 24 січня 2020. Процитовано 24 січня 2020.
  46. Lin Manuel Miranda spills details on 'The Little Mermaid' remake on Oscar's red carpet. Архів оригіналу за 14 лютого 2020. Процитовано 14 лютого 2020.
  47. Alan Menken Confirms All The Music For The Live-Action Adaptation of 'The Little Mermaid' Have Been Recorded. Архів оригіналу за 23 березня 2020. Процитовано 23 березня 2020.
  48. LISTEN: Alan Menken Talks THE LITTLE MERMAID, NIGHT AT THE MUSEUM Musical, New Upcoming Animated Film, and More!. Broadway World. 19 лютого 2021. Архів оригіналу за 10 квітня 2021. Процитовано 24 лютого 2021.
  49. Disney's Live-Action ‘Little Mermaid’ Casts Halle Bailey as Ariel. Архів оригіналу за 3 липня 2019. Процитовано 12 травня 2021.
  50. Ariel…is a mermaid’: Disney network defends casting black actress in live-action remake of classic film. Архів оригіналу за 16 серпня 2020. Процитовано 12 травня 2021.
  51. а б Africa celebrated black mermaids long before Disney and #NotMyAriel. Архів оригіналу за 26 листопада 2020. Процитовано 12 травня 2021.
  52. An open letter to the Poor, Unfortunate Souls. Архів оригіналу за 15 лютого 2020. Процитовано 12 травня 2021.
  53. Twitter. chloexhalle: dream come true…. Архів оригіналу за 12 травня 2021. Процитовано 12 травня 2021.
  54. Instagram. chloexhalle: dream come true…. Архів оригіналу за 10 серпня 2019. Процитовано 12 травня 2021.
  55. published, Matt MaytumContributions from Emily Garbutt (25 квітня 2023). The Little Mermaid director on whether there'll be any live-action sequels. gamesradar (англ.). Процитовано 30 травня 2023.
  56. Davids, Brian (25 травня 2023). ‘The Little Mermaid’ Stars Melissa McCarthy and Javier Bardem Want an Ursula/Triton Spinoff. The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 30 травня 2023.