Рязанський напрямок Московської залізниці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рязанський напрямок МЗ
Країна Росія
Статус діюча
Роки роботи 1862 (162 роки)
Підпорядкування Російські залізниці
Експлуатаційна довжина залізниці 198 км
Ширина колії 1 520 мм
Тип електрифікації постійний струм (=3 кВ)
Рязанський напрямок Московської залізниці
Зображення
Країна  Росія
Адміністративна одиниця Московська область
Москва
Рязанська область
Ширина колії російська колія
Початкова чи кінцева точка Москва-Пасажирська-Казанська і Рязань I
Дорожня карта
Тип електрифікації 3 кВ постійного струмуd
CMNS: Рязанський напрямок Московської залізниці у Вікісховищі

Рязанський напрямок Московської залізниці — залізнична лінія, що прямує на південний схід від Москви. Єдина лінія Мо, ковської залізниці з лівостороннім рухом. Прокладено територіями Москви (Центральним, Східним, Південно-Східним округами), Московської та Рязанської областей. Поєднує транспортним сполученням міста Москва, Люберці, Жуковський, Раменське, Воскресенськ, Коломна, Озьори, Лохвиця, Зарайськ, Рязань.

Побудована у 1862 році між Москвою і Коломною, 19-а за рахунком діюча на той час залізнична лінія в Росії і одна з найстаріших на Московському залізничному вузлі.

Вся лінія двоколійна, за винятком дільниці Москва-Казанська — Раменське (чотириколійна), перегону Виноградово — Фаустово і дільниці Рибне — Рязань (триколійні).

Опис[ред. | ред. код]

Рязанський напрямок є одним з найбільш завантажених з пасажирських перевезень у Московському залізничному вузлі. Основна кількість поїздів далекого прямування зі станції Москва-Пасажирська-Казанська південного та південно-східного напрямків прямує через Рязань. З 2008 року, після електрифікації Митьковської сполучної лінії, Рязанським напрямком прямують транзитні поїзди до Санкт-Петербургу та північних міст Росії (Ярославль, Воркуту, Вологду, Архангельськ).

Приміське пасажирське сполучення обслуговується рухомим складом ТЧ-7 «Раменське». Рух здійснюється до станцій Люберці І, Панкі, Биково, пл. 47 км, Фаустово, Виноградово, пл. 88 км, Шиферна, Голутвін, Лухвиці, Рязань I, Рязань II.

Вантажний рух найінтенсивніше здійснюється на дільниці Воскресенськ — Рибне — Рязань. Це одна з найзавантаженіших дільниць у мережі Російських залізниць. Лінією прямують транспортні потоки північ — південь та захід — схід.

На початку ХХІ століття Рязанський напрямок Московської залізниці є одним з найрозвиненіших в інфраструктурному відношенні: основні колії повністю електрифіковані і обладнані спеціальними огорожами, усі зупинні пункти до станції Голутвін мають високі платформи, більшість платформ капітально відремонтовані, парк електропоїздів повністю оновлений і складається виключно з поїздів типу ЕД4М та ЕД4МК виробництва Деміховського машинобудівного заводу.

На багатьох станціях та зупинних пунктах встановлені турнікетні комплекси, і за їх кількістю Рязанський напрямок є абсолютним лідером серед напрямків Московської залізниці.

Посилання[ред. | ред. код]