Світлодіодна стрічка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Світлодіодна стрічка на світлодіодах SMD3528, 120 світлодіодів на 1 метр
Світлодіодна стрічка на бобіні
Файл:Контролер світлодіодним ленты.jpg
Контролер RGB-світлодіодної стрічки c 44-кнопковим інфрачервоним пультом дистанційного керування
Чип кольорової (RGB) стрічки
Чип світлодіодної стрічки SMD5050

Світлодіодна стрічка — джерело світла, зібране на основі світлодіодів. Являє собою гнучку друковану (монтажну) плату, на якій рівновіддалено один від одного розташовані світлодіоди. Зазвичай ширина стрічки становить 8 або 10 мм, товщина (зі світлодіодами) 2-3 мм. При виготовленні стрічка намотується в рулони відрізками по 5 м. Для обмеження струму через світлодіоди електричну схему стрічки вводяться струмообмежувальні (резистори), які також монтуються на стрічці.

Різновиди стрічок[ред. | ред. код]

Світлодіодні стрічки виробляються з використанням SMD і DIP технологій. Цифри в позначенні означають розмір чипа кристала в десятих частках міліметра. (SMD 3528 — розмір 3,5 мм на 2,8 мм.)

В залежності від типу світлодіодів стрічки поділяються за величиною світлового потоку (кількістю світлодіодів) і кольором світіння. Бувають стрічки з монохромним світінням (червоного, зеленого, синього, жовтого, білого кольору) і кольорові (з можливістю створення практично будь-якого відтінку, RGB). Так само як і світлодіоди з білим кольором, світлодіодні стрічки бувають різної колірної температури — від 2700 К до 10000 К.

У конструкції кольорової стрічки використовуються кольорові світлодіоди, які фактично являють собою розміщені в одному корпусі світлодіоди трьох кольорів (червоний, зелений, синій), тобто цю стрічку можна представити як три одинарні стрічки, що конструктивно знаходяться на одній основі.

Підключення стрічки[ред. | ред. код]

Світлодіодна стрічка працює від постійного струму і підключається до постійної напруги, величиною зазвичай 12 вольт, рідше 24 вольт,і часто зустрічаються на 5 вольт(найчастіше з usb штекером). Тому для підключення світлодіодної стрічки до мережі електроживлення, додатково необхідний блок живлення.

Для приєднання світлодіодної стрічки до джерела живлення на ній є контактні площадки для припаювання провідників чи приєднання спеціального з'єднувача з пружинними клемами на одному кінці і гніздом на іншому. Розрізати стрічку можна лише по спеціальних мітках, що зазвичай розміщуються з кратністю 5 сантиметрів. При розрізуванні половина кожної з контактних площадок залишається на одному відрізку стрічки, а половина на іншому.

Для регулювання яскравості монокольорової стрічки використовують димери. Важливо правильно підібрати димер, в залежності від споживання стрічки використовуються блоки живлення та димери різної потужності.[1]

Для плавного керування яскравістю і кольором світіння кольорової світлодіодної стрічки застосовуються контролери, принцип роботи яких полягає у зміні яскравості світіння світлодіодів окремо за кожного кольору. Багатьма контролерами можна керувати за допомогою пульту дистанційного керування.

Переваги і недоліки[ред. | ред. код]

Переваги[ред. | ред. код]

  • Простота монтажу. Багато стрічок мають на звороті двосторонній скотч, що дозволяє їх легко кріпити практично на будь-які поверхні.
  • Електробезпека. Завдяки низькій напрузі живлення світлодіодної стрічки у більшості випадків не потрібно турбуватись про надійну ізоляцію струмопровідних частин стрічки. Для роботи в агресивних умовах випускаються стрічки у силіконовій захисній оболонці
  • Невисока ціна експлуатації. По відношенню світловий потік/вартість експлуатаційних витрат світлодіоди мають один з найвищих показників.[2].
  • Надійність світлодіодів. У порівнянні з традиційними лампами розжарювання і люмінесцентними лампами, світлодіоди мають більший термін служби.
  • Необмежений потенціал у збільшенні світлового потоку в порівнянні з точковими джерелами, сумісними зі старою арматурою. Немає небезпеки перегрівання елементів — світловий потік пропорційний довжині стрічки.
  • Можливість реалізації оригінальних дизайнерських рішень за рахунок гнучкості та невеликої товщини світлодіодної стрічки[3].
  • Можливість вибору бажаного колірного відтінку сцени при використанні RGB-світлодіодних стрічок з контролерами, що дозволяють керувати незалежно яскравістю кожного каналу[4].

Недоліки[ред. | ред. код]

  • При однаковому світловому потоці, вартість світлодіодної стрічки вище, ніж традиційних джерел світла, таких як лампа розжарювання або люмінесцентна лампа (на 2012 рік).
  • Необхідність блока живлення для роботи в побутовій електромережі.
  • Найгірші показники передачі кольору при використанні RGB стрічки порівняно з білим світлодіодом. Це пов'язано з тим, що застосовуються світлодіоди 3528/5050 мають невисокий індекс передачі кольору на рівні 80, а деякими виробниками зовсім не нормується[5].

Використання[ред. | ред. код]

Приклад застосування світлодіодної стрічки в освітленні кімнати

Невеликі розміри, значна гамма кольорів і мале споживання електроенергії визначили широке застосування світлодіодної стрічки. Підсвічування інтер'єра будинків і квартир (стелі, підлоги, периметри приміщень, арок і ніш), дизайн екстер'єра (контури будівель, фонтани, басейни, архітектурні елементи), рекламна підсвічування, автомобільний дизайн, меблеве освітлення — все це сфери, де можна застосовувати і використовувати світлодіодні стрічки[3][2].

Герметичні (вологозахищені) світлодіодні стрічки використовуються для зовнішнього підсвічування будівель і споруд та для сигналізації на дорогах (в тому числі для розміщення на транспортних засобах)[6].

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела інформації[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Лабораторія Ledmir. ledmir.com.ua. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 1 червня 2021.
  2. а б Fine Homebuilding (2011). The Energy-Smart House. Taunton Press. ISBN 9781600854095. Процитовано 3 January, 2013.
  3. а б Ching, F.D.K. (2011). A Visual Dictionary of Architecture. Wiley. ISBN 9781118160497. Процитовано 3 January, 2013.
  4. LED Lighting Solutions Guide (PDF). Maxim Integrated Products. 2011. Процитовано 19 March, 2013.
  5. RGB 5050 LED Strip (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 26 листопада 2013. Процитовано 30 квітня 2014.
  6. Boyce, P.R. (2009). Lighting for Driving: Roads, Vehicles, Signs, and Signals. Ergonomics and human factors. CRC Press. ISBN 9780849385292. Процитовано 3 January, 2013.