Скачков Микола Павлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Скачков Микола Павлович
Загальна інформація
Народження 22 березня 1915(1915-03-22)
Торецьк
Смерть 24 квітня 1944(1944-04-24) (29 років)
Івано-Франківська область
Військова служба
Війни / битви німецько-радянська війна
Нагороди та відзнаки
Герой Радянського Союзу Орден Леніна Орден Вітчизняної війни I ступеня Орден Червоної Зірки

Скачков Микола Павлович (22 березня 1915 — 24 квітня 1944) — учасник Німецько-радянської війни, Герой Радянського Союзу.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в селищі Щербинівка, нині місто Торецьк Донецької області в родині робітника. 1939 року закінчив Дніпропетровський гірничий інститут. Працював завідувачем навчальною частиною навчального комбінату шахти імені Ф. Е. Дзержинського, пізніше начальником дільниці шахти.

У Червоній Армії з червня 1941 року. Відправився на фронт у другий день Великої Вітчизняної війни, брав участь у боях з жовтня 1941 року. Командир батареї 1070-го винищувально-протитанкового артилерійського полку 27-ї армії Воронезького фронту, старший лейтенант.

Воював на Південному, Воронезькому і 1-м Українському фронтах. Брав участь у Битві на Курській дузі, у звільненніЛівобережної України, форсуванні Дніпра 1943 року. В ніч на 3 жовтня 1943 року перетнув Дніпро у районі села Зарубинці, Черкаська область, вогнем придушив вогневі точки ворога, чим сприяв піхоті, забезпечував переправу через річку інших військових підрозділів.

24 квітня 1944 року в районі міста Тлумач Івано-Франківської області у командний пункт Скачкова влучила бомба ворога. Похований у смт Гвіздець Івано-Франківської області.

Нагороди[ред. | ред. код]

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

  • У Торецьку М. П. Скачкову встановлено пам'ятник, його ім'ям названо вулицю і середню школу № 8.
  • В селищі міського типу Гвіздець М. П. Скачкову встановлено стелу.

Джерела[ред. | ред. код]