Спокуса святого Антонія (Далі)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Спокуса святого Антонія»
ісп. La tentación de San Antonio
Творець: Сальвадор Далі
Час створення: 1946
Розміри: 120 × 90 см
Висота: 90 см
Ширина: 120 см
Матеріал: олія на полотні
Жанр: сакральне мистецтво
Зберігається: Брюссель, Бельгія
Музей: Бельгійський Королівський музей витончених мистецтв

«Спокуса святого Антонія» (ісп. La tentación de San Antonio) — картина іспанського художника Сальвадора Далі, написана у 1946 році. Знаходиться в Королівському музеї витончених мистецтв у Брюсселі.

Опис[ред. | ред. код]

У 1946 році американський кінопродюсер Альберт Левайн оголосив конкурс на створення образу спокушуваного святого до фільму за новелою Гі де Мопассана «Милий друг» (переможцем став Сакс Ернст). На цей конкурс й було написане полотно «Спокуса святого Антонія». Образ цього святого неодноразово використовувався в мистецтві до Далі. Наприклад, його улюблений Босх створив триптих на аналогічну тему. Робота з такою ж назвою зустрічається й у Сезанна.

Святий Антоній це ранньохристиянський подвижник, відлюдник, що жив у пустелі в III—IV століттях. Антихрист, спокушуючи праведника, насилав на нього всілякі спокусливі гріховні видіння. Одного разу нечистий сам з'явився преподобному у вигляді найгарнішої оголеної діви (діву можна розгледіти на картині, вона стоїть на слоні в еротичній позі).

На полотні Далі ці гріхи несуть на собі тварини на тонких павучих ніжках. Якщо б святий хоч на хвилину піддався спокусі — то ніжки б зламалися, а гріхи впали на землю, на самого Антонія.[2]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Make Lists, Not War — 2013.
  2. Опис картини на сайті muzei-mira.com. Архів оригіналу за 25 грудня 2014. Процитовано 17 вересня 2014.