Спряжені змінні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Спря́жені змі́нні — пари змінних, математично взаємно пов'язані перетворенням Фур'є[1][2] або, взагалі кажучи, двоїстістю Понтрягіна. Відношення двоїстості природно приводять до співвідношення невизначеності між ними, називаного у фізиці принципом невизначеності Гейзенберга. У математичних термінах пов'язані змінні є частиною симплектичного базису, а відношення невизначеності відповідає симплектичній формі. Крім того, спражені змінні пов'язані теоремою Нетер, яка свідчить, що якщо властивості замкнутої фізичної системи інваріантні відносно зміни однієї зі спряжених змінних, то інша зі спряжених змінних у цій фізичній системі зберігається з часом.

Приклади[ред. | ред. код]

Існує багато типів канонічно спряжених змінних:

  • Час і частота: що довше звучить музична нота, то точніше ми знаємо її частоту, але вона триває довше і, отже, є розподіленою подією. І навпаки, дуже коротка музична нота локалізованіша в часі, але не можна дуже точно визначити її частоти (стає просто клацанням)[3].
  • Ефект Доплера: що точніше ми знаємо відстань до цілі, то менш точно знаємо швидкість її наближення чи віддалення, і навпаки. У цьому випадку двовимірна функція часу та частоти відома як функція невизначеності радара або діаграма невизначеності радара.
  • Поверхнева енергія: γ dA (γ = поверхневий натяг ; A = площа поверхні).
  • Пружний розтяг: F dL (F = сила пружності; L видовження).

Похідні дії[ред. | ред. код]

У класичній фізиці похідні дії є спряженими змінними з величиною, за якою проводиться диференціювання. У квантовій механіці ці пари змінних пов'язані принципом невизначеності Гейзенберга:

Квантова механіка[ред. | ред. код]

У квантовій механіці пов'язані змінні реалізуються як пари спостережуваних, оператори яких не комутують. У загальноприйнятій термінології їх називають «несумісними спостережуваними». Розглянемо як приклад вимірні величини, задані координатою та імпульсом . У квантово-механічному формалізмі дві спостережувані і відповідають операторам і , які обов'язково задовольняють канонічному комутаційному співвідношенню:

Для кожного ненульового комутатора двох операторів існує «принцип невизначеності», який у нашому прикладі можна виразити у вигляді:
У цих нечітко визначених позначеннях і позначають «невизначеність» за одночасного вимірювання і . Точніше і статистично повніше твердження, що включає стандартне відхилення , таке:
У загальнішому сенсі, для будь-яких двох спостережуваних і , відповідних операторам і , узагальнений принцип невизначеності задається формулою:
Відповідно до нього можна вибрати два оператори, надавши кожному математичної форми, такої, щоб пара задовольняла йому. Цей вибір операторів відбиває одне з багатьох еквівалентних (ізоморфних) подань загальної фундаментальної алгебричної структури, яка описує квантову механіку (алгебра Лі Гейзенберга , відповідна група називається групою Гейзенберга ).

Механіка рідини[ред. | ред. код]

У гамільтоновій механіці рідини і квантовій гідродинаміці сама «дія» (або «потенціал швидкості») є спряженою змінною «густини» (або « густини ймовірності»).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Heisenberg – Quantum Mechanics, 1925–1927: The Uncertainty Relations. Архів оригіналу за 22 грудня 2015. Процитовано 10 травня 2022.
  2. Some remarks on time and energy as conjugate variables
  3. "The Chirplet Transform", IEEE Transactions on Signal Processing, 43(11), November 1995, pp 2745–2761 (PDF). Архів (PDF) оригіналу за 1 квітня 2022. Процитовано 10 травня 2022.