Стратегічна ядерна зброя

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Товстун був стратегічною ядерною зброєю, скинутою на японське місто Нагасакі на завершальному етапі Другої світової війни. Це була друга і остання (станом на 14 липня 2023 року) ядерна зброя, яка застосовувалася в бою. Внаслідок ядерного удару загинуло приблизно 35 000–40 000 людей, у тому числі 23 200–28 200 японських цивільних фабричних робітників, 2 000 корейських рабів і 150 японських бойовиків.

Стратегічна ядерна зброя (англ. Strategic nuclear weapon, SNW) — відноситься до ядерної зброї, яка призначена для використання по цілях, які часто знаходяться на населених територіях далеко від поля бою, як частина стратегічного плану, наприклад військових баз, військових командних центрів, збройової промисловості, транспорту, економіки., енергетична інфраструктура та густонаселені райони, такі як міста та селища, які часто містять такі цілі[1]. Відрізняється від тактичної ядерної зброї, яка призначена для використання в бою як частина атаки з дружніми звичайними силами та часто поблизу них, можливо, на спірній дружній території.

Опис[ред. | ред. код]

Стратегічна ядерна зброя, як правило, має значно вищу потужність і зазвичай починається від 100 кілотонн. До руйнівної потужності[2] в діапазоні мегатонн для використання, особливо у ворожих державах, розташованих далеко від дружніх сил, для максимізації шкоди, особливо для захованих твердих цілей, як-от ракетна шахта або цілі великої зони, такі як великий бомбардувальник або військово-морська база. Однак потужності можуть збігатися, і багато видів зброї, як-от ядерна бомба B61 зі змінною потужністю, яка може бути використана з малою потужністю винищувачем-бомбардувальником для блокування удару або з високою потужністю, скинутою стратегічним бомбардувальником на загін підводного човна противника. Боєголовка W89[en] потужністю 200 кілотонн (0,2 МТ) озброювала як тактичну протичовнову зброю Sea Lance для використання далеко в морі, так і стратегічну бомбардувальну ракету SRAM II[en], призначену для використання у внутрішніх районах Радянського Союзу. Стратегічні атаки на Хіросіму та Нагасакі використовували зброю потужністю від 10 до 20 кілотонн, але це було тому, що бомби «Малюк» і «Товстун» були найбільш руйнівною та єдиною доступною на той час ядерною зброєю. Немає точного визначення «стратегічної» категорії ні для діапазону, ні для вибухової потужності[3][4]. Потужність тактичної ядерної зброї, як правило, нижча, ніж у стратегічної ядерної зброї, але більша ядерна зброя все ще дуже потужна, і деякі боєголовки змінної потужності виконують обидві ролі. Сучасні тактичні ядерні боєголовки мають потужність до десятків або потенційно сотень кілотонн, що в декілька разів перевищує потужність тих, які використовувалися під час атомних бомбардувань Хіросіми та Нагасакі.

Стратегічне мислення за часів адміністрації Ейзенхауера та держсекретаря Джона Фостера Даллеса полягало в стратегії масштабної відплати проти ядерного арсеналу Радянського Союзу. Дві наддержави розробили багато найбільш руйнівної розгорнутої термоядерної зброї. Кожен виріб руйнівної сили, який можна було б доставити всередину ворога, вважався вигідною для підтримки стримування та стала основою стратегічного арсеналу США[5]. Гнучка відповідь була оборонною стратегією, яка вперше була реалізована Джоном Ф. Кеннеді в 1961 році, щоб усунути скептицизм адміністрації Кеннеді щодо політики масової відплати перед обличчям варіантів удару, обмежених тотальною війною під час Кубинської ракетної кризи[6]. Це разом із ціною, дедалі точнішим націлюванням, кількома боєголовками на засіб доставки та бажанням більшої гнучкості в націлюванні, особливо з огляду на підвищення чутливості до супутнього збитку в деяких сценаріях, поклало початок тенденції до зменшення потужності окремих боєголовок у системах стратегічної зброї[7].

Список стратегічної ядерної зброї[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Strategic Air Command Declassifies Nuclear Target List from 1950s.
  2. Drell, Sidney D.; Shultz, George P. (September 2013). Implications of the Reykjavik Summit on Its Twentieth Anniversary: Conference Report. ISBN 978-0-8179-4843-6.
  3. Brian Alexander, Alistair Millar, ред. (2003). Tactical nuclear weapons : emergent threats in an evolving security environment (вид. 1.). Washington DC: Brassey's. с. 7. ISBN 978-1-57488-585-9. Процитовано 22 березня 2011.
  4. Some weapons could be tactical or strategic at the same time, depending only on the potential enemy. For example India nuclear missile with 500 km range is tactical when it is evaluated by Russia but understandably would be considered strategic by Pakistan.
  5. Foreign Policy under President Eisenhower – Short History – Department History – Office of the Historian.
  6. NAto's Strategy of Flexible Response and the Twenty-First Century.
  7. A 21st-Century Role for Nuclear Weapons | Issues in Science and Technology. January 1970.
  8. The B61 Bomb.