Сусіди (гурт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сусіди
Учасники гурту «Сусіди»
Учасники гурту «Сусіди»
Основна інформація
Попередні назви Тріо з Градизька
Жанр українські народні та авторські пісні
Стиль етно-поп
Роки з 1991
Країна Україна Україна
Місто Градизьк
Мова українська
Склад Ростислав Мстиславович Галаган
(художній керівник)
Валентина Петрівна Матвієнко
(солістка)
Віктор Григорович Матвієнко
(клавішні, вокал)
Григорій Леонідович Соколовський
(баян, звукооператор, вокал)
susidy.com.ua
Гурт «Сусіди» на концерті

Сусіди — самодіяльний народний гурт із містечка Градизьк, квартет. Виконує українські народні пісні здебільшого жартівливого характеру (понад 200 пісень). У репертуарі колективу також багато авторських пісень, насамперед — відомого полтавського композитора і поета, Героя України Олександра Білаша. Гурт записав 26 музичних альбомів.

Гурт відомий не тільки в Україні, а й у Канаді, Польщі, Австралії, а віднедавна і в Японії: зафіксований факт прослуховування записів народних пісень у виконанні гурту представниками української діаспори в Токійському університеті.

Історія[ред. | ред. код]

У 2000, 2002, 2008 рр. колектив став лауреатом Міжнародного фестивалю, присвяченого Дням слов’янської культури та писемності в Республіці Молдова.

2005, 2006 рр. — колектив став лауреатом Всеукраїнського пісенного фестивалю імені Раїси Кириченко «Я козачка твоя, Україно», що проходив у м. Київ.

2005 р. — гурт став лауреатом Всеукраїнського фестивалю сучасної пісні «Два кольори» ім. Олександра Білаша у м. Київ.

2006 р. — лауреат Всеукраїнського фестивалю сімейної творчості «Родинні скарби України» в Києві.

2007 р. — гурт брав участь у святковому концерті з нагоди відзначення 11-ї річниці Конституції України «Неподільна, соборна, Україна моя солов’їна» у м. Полтава.

2007 р. — брав участь у ювілейному концерті з нагоди 20-річчя відкриття Співочого Поля Марусі Чурай та 70-річчя утворення Полтавської області «Співаємо пісні життя – своїй родині і Вкраїні», м. Полтава.

2007, 2015 рр. — брали участь у «Вечорі пам’яті Олександра Білаша» в Національній філармонії України, м. Київ.

2016 р. — лауреати Всеукраїнської мистецької премії імені Олександра Білаша.

Народний самодіяльний гурт неодноразово брав участь у концертах на обласних святах:

У 2014 р. колектив брав участь у доставці гуманітарного вантажу в зону АТО та виступав з концертами перед захисниками України.

Склад[ред. | ред. код]

До складу створеного 1991 року гурту «Сусіди», який спочатку мав назву «Тріо з Градизька», входять заслужений працівник культури України, учитель музичного мистецтва Градизької спецшколи-інтернату Віктор Григорович Матвієнко (клавішний інструмент, вокал), заступник директора з виховної роботи Градизької спецшколи-інтернату Валентина Петрівна Матвієнко (солістка гурту), директор Градизької дитячої музичної школи ім О. І. Білаша Григорій Леонідович Соколовський (баян, звукооператор, вокал). У 1993 році приєднався ще один учасник — заслужений працівник культури України Ростислав Мстиславович Галаган (гітара, вокал, аранжування), що став художнім керівником гурту. У такому складі колектив працює вже 27 років.

Репертуар[ред. | ред. код]

Репертуар колективу різноманітний: більш ніж двісті українських народних пісень, багато авторських, на особливому місці — пісні славного земляка, Героя України, відомого композитора і поета Олександра Білаша. Спільно гурт записав 26 музичних альбомів. Перші записи здійснювались на аудіокасетах. Це були веселі жартівливі танцювальні пісні, які звучали на родинних святах і весіллях. З роками репертуар змінився, з'явились авторські твори на слова місцевих поетів. Створював музику і робив аранжування Ростислав Галаган. 2012 року його нагороджено ювілейною медаллю до 20-річчя Незалежності України, у 2013 р. він став лауреатом премії ім. П. Мирного за перемогу у номінації «Мистецтво», а 2017 р. на Міжнародному фестивалі «Шлягер року» його пісня «Викраду» на слова С. Булаха здобула перемогу і прозвучала у виконанні Народного артиста України Павла Зіброва.

Українські народні пісні гурту — здебільшого жартівливі, що звучали на різних святах у живому виконанні та з магнітофонних касет і набули популярності серед глядацького загалу.

Посилання[ред. | ред. код]