Тихон (Мединський)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тихон
Народився 15 століття
Київ, Велике князівство Литовське
Помер 1492
Діяльність чернець
Відомі учні Q105075266?
Посада абат
Конфесія православ'я

Тихон Мединський або Калузький (біля 1400 — 1492) — чернець, засновник монастиря Тихонова пустинь, преподобний, святий Російської православної церкви, пам'ять якого святкується 29 червня (16 червня за старим стилем).

Біографія[ред. | ред. код]

Про життя Тихона Мединського відомо небагато. Вважається, що він був родом з Києва, постригся в ченці в московському Чудовому монастирі, після чого пішов у глухі ліси між Мединю і Калугою, де оселився на березі річки Вепрейки, що впадає в Угру. За переказами, житлом святого було дупло велетенського дуба, стовбур якого зберігався в монастирі ще на початку XX ст. Їжею йому служили дикорослі плоди й трави, а воду він брав з викопаного власними руками колодязя. Чутки про подвиги відлюдника поширилися по окрузі, і до нього стали стікатися учні. У нього було два учні, Фоті та Герасим, з якими він передавав свій досвід аскетизму.

Житіє святого розповідає, що одного разу князь Ярослав, син Володимира Андрійовича Хороброго (за іншою версією, онук Володимира Хороброго Василь Ярославович), полюючи в місцевих лісах, виявив преподобного Тихона і наказав йому піти зі своїх володінь. У гніві князь навіть замахнувся на нього батогом. Однак в цей момент відбулося диво: рука князя оніміла, і він почав благати святого про прощення. Молитвою відлюдника князь зцілився і з цього часу став його ревним покровителем; запропонував йому землю, необхідну для побудови монастиря і за його сприянням на березі річки Вепрейки була побудована церква Успіння Божої Матері і заснований монастир, який отримав назву Успенського. Тихон Мединський став першим ігуменом монастиря і керував братією з лагідністю і смиренням.

За життя Тихона, у 1480 році, в околицях монастиря відбулися події Стояння на Угрі, які, на думку російських істориків, поклали кінець татаро-монгольській владі над Москівщиною. У декількох верстах від обителі, у селі Палаци на березі Угри, розташовувалася ставка князів Івана Молодого й Андрія Меншого, які очолювали московське військо. Помер преподобний Тихон в глибокій старості в 1492 р. і був похований на території монастиря в Успенській церкві. Шанування його встановилося незабаром після його смерті, і він був зарахований до лику святих на Соборі 1551 року (за іншими даними, на Соборі 1584 року). Наступником Тихона на посаді ігумена став його учень, преподобний Никифор.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]