Устинова Тетяна Віталіївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тетяна Устинова
Татьяна Устинова
Ім'я при народженні Тетяна Віталіївна Устинова
Народилася 21 квітня 1968(1968-04-21) (56 років)
м. Москва, РРФСР, СРСР
Громадянство СРСР СРСРРосія Росія
Національність росіянка
Діяльність Письменниця
Сфера роботи творче та професійне письмоd[1], проза[1], детективна література[d][1], телесценарійd[1], переклад[1] і журналістика[1]
Alma mater МФТІ
Мова творів російська
Роки активності 2000 — нині
Жанр детектив
Премії ТЕФІ
Сайт: Сайт письменниці

CMNS: Устинова Тетяна Віталіївна у Вікісховищі

Тетя́на Віта́ліївна Устинова (рос. Татья́на Вита́льевна Усти́нова; нар. 21 квітня 1968(19680421), Москва) — російська письменниця.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася 21 квітня 1968 року в Москві у сім'ї інженерів.

Навчалася в англійській спеціалізованій школі, згодом на факультеті аеромеханіки і літальної техніки Московського фізико-технічного інституту [2]. Після інституту працювала на телебаченні. Пізніше була запрошена в прес-службу Президента Росії. Якийсь час була редактором програм Першого каналу «Москва-Кремль» і «З перших рук». На початку 2000-х років працювала прес-секретарем в Торгово-промисловій палаті Росії. Перший детектив написала в 2000 році. Мешкає в селищі Кратово Раменського району Московської області. У 2010 році за роман «На одному диханні» авторці присудили премію Електронна буква[недоступне посилання з липня 2019] у номінації «Детектив року».

Бібліографія[ред. | ред. код]

На ММКВЯ-2011
Назва Рік Синопсис
Ангел прилетів Збірка оповідань
Близькі люди 2003 Вранці Степану подзвонив його заступник Чернов і повідомив, що на будівництві супермаркету знайшли труп різноробочого Муркіна.
Богиня прайм-тайма 2003 Відомій телеведучій Аріні Храбровій починають надходити листи з погрозами. Злочинці розшукують якийсь відеозапис.
Велике зло та дрібні капості 2003 Міністр з питань друку та інформації Потапов вирішив поїхати на вечір колишніх випускників несподівано для себе.
Завжди кажи "завжди"
Геній пустого місця 2006 Четверо друзів-тезок - Дмитрієвих, двоє в бізнесі, двоє в науці. Один убитий.
Будинок-фантом у придане 2005 На двох подружок, які живуть в дивному будинку на Чистих Ставках, падає труп сусіда.
Життя, за чутками, одне! 2008 У Петербурзі Гліб Звоницький несподівано зустрів Катю, в охороні батька якої служив давно.
Закон зворотного чаклунства 2004 Анфіса Коржикова працює в аптеці і розкриває злочини
Запасний інстинкт 2003 Вбивство заступника директора фірми, яка займається вебдизайном і належить Арсенію Троєпольському.
Колодязь забутих бажань 2007 Вбивство антиквара, крадіжка демидівської колекції з музею та ікона Серафима Саровського.
Міф про ідеального чоловіка 2002 Хірурга Сергія Мерцалова знаходять мертвим. За ним останнім часом хтось стежив, так само, як і за Клавою Ковальовою - бідною самотньою жінкою, колишньою мешканкою дитбудинку.
Мій генерал 2002 Тридцятип'ятирічна, незаміжня Марина Євгенівна Корсунська після захисту дисертації з математики їде у відпустку.
Мій особистий ворог 2003 Тележурналістці Олександрі Потаповій здається, що навколо самі вороги. Зовсім поруч проліта на шаленій швидкості машина, і тільки випадковий перехожий рятує її від смерті. Маніяк з ножем підстерігає на темних сходах ... Але найстрашніше, - що за всіма цими подіями стоїть одна людина.
На одному подиху 2009 Жив собі Володимир Разлогов - благополучний, впевнений у собі, успішний. Він дуже любив свого собаку, і не дуже - дружину Глафіру. А десь поруч весь час була інша людина, яка знає, що рано чи пізно Разлогову доведеться оплатити рахунки.
Нерозрізані сторінки 2012 Алекс Шан-Гірей № 2 вирішує, що має знову стати самим собою і здобути свободу. І тому розлучається з Манею Поливанової - жінкою всього свого життя.
Один день, одна ніч Алекс Шан-Гірей №3.
Одна тінь на двох 2003 Головний герой роману - модний архітектор та великий зануда.
Олігарх з Великої Ведмедиці 2004 Ліза Арсеньєва, очільниця процвітаючої рекламної агенції, має підозрілого сусіда, схожого на бомжа.
Від першого до останнього слова. 2007 У лікарні вмирає скандальний письменник Євген Грицук, і телевізійна ведуча практично звинувачує хірурга Дмитра Долгова в смерті літературної знаменитості.
Готель останньої надії 2006 Готель, де працює Надія Звонарьова, яку покинув чоловік, готується до прийому американського президента.
Перше правило королеви 2003 Інна Селіверстова, керівник інформаційного управління Білоярського краю, в біді - убитий губернатор.
Персональний янгол 2002 Катерина - мозковий центр агенції зі зв'язків з громадськістю, повинна допомогти олігарху Тимофію Кольцову стати губернатором.
Подруга особливого призначення 2002 Немолода й негарна Варвара Лаптєва працює секретаркою, живе бідно, але спокійно, поки в кабінеті начальства не починають вмирати відвідувачі.
Пороки і їх прихильники 2002 Володимир Архипов спокійно жив у розкішному холостяцькому «флете», поки не померла сусідка і не залишила йому у спадок свою квартиру і свою прийомну «дівчинку-сирітку».
П'ять кроків по хмарах 2005 Знамениту детективну письменницю Мелісу Сінєокову викрадають під час поїздки до Петербурга.
Розлучення та дівоче прізвище 2002 Рік тому Кіра розлучилася з чоловіком. Їх тринадцятирічний син Тім мріє їх помирити. І такий випадок стався, коли прямо на сходовому марші їхнього будинку хтось застрелив начальника Кіри, і її запідозрили у вбивстві. Тім викликає на підмогу батька.
Саквояж зі світлим майбутнім 2005 Знаменитому детективному письменнику забороняють їхати в Київ, погрожуючи дітям його секретарки.
Сьоме небо (інша назва - Велика гра) 2003 Лідія Шевельова, кореспондентка газети «Час, вперед!», отримала компромат на голову юридичної служби холдингу олігарха Тимофія Кольцова - Єгора Шубіна.
З небес на землю Алекс Шан-Гірей №1.
Відразу після створення світу 2013 Життя Олексія Плетньова в самий невідповідний момент зробило кульбіт, «мертву петлю», і він опинився в абсолютно незнайомому місці - селі Острів Тверської губернії.
Там, де нас немає Старий друг загинув, вивалившись з вікна, стосунки з коханою дружиною вкрай розладналися.
Третій четвер листопада 2010 Героїня, працівник великої компанії, їде з Москви до Пітера з'ясовувати причини зникнення співробітниці фірми і документів які пропали разом з нею. Старий друг з'являється в її житті знову, а новий коханець починає дратувати.
Хроніка мерзенних часів 2002 Кирило допомагає Насті розслідувати смерть її бабусі.
Я - суддя. Божий дар. 2010 У співавторстві з Павлом Астаховим. Суддя Кузнєцова веде паралельно дві справи: першу - про право на дитину, яку виносила сурогатна матір, другу - про позбавлення батьківських прав.
Я - суддя. Кредит довірливості 2013 У співавторстві з Павлом Астаховим. Суддя Олена Кузнєцова має вирішити долю Віктора Малишева та його дітей, які ось-ось можуть втратити квартиру, куплену колись по іпотеці. Одночасно її сестра потрапляє в лапи кредитних шахраїв.
Десь на краю світу 2013 Ліля Молчанова відправляється на край землі, в Анадир. На перший погляд у звичайне відрядження, але насправді її відіслали з далекосяжними намірами.

Прообрази[ред. | ред. код]

Устинова активно залучає реальних людей, сучасників, під час створення своїх персонажів[3]:

  • «Богиня прайм-тайму» - прообразом стала Аріна Шарапова.
  • «Перше правило королеви» - прообразом є Людмила Селіванова, колишня віце-губернаторка Красноярського краю.
  • «Запасний інстинкт» - власник фірми вебдизайну Артемій Лебедєв.

Екранізація[ред. | ред. код]

  • Близькі люди
  • Богиня прайм-тайму
  • Велике зло та дрібні капості
  • Завжди кажи завжди (автор сценарію, сезон 1-3)
  • Геній пустого місця
  • Будинок-фантом у придане
  • Закон зворотного чаклунства
  • Запасний інстинкт
  • Мій генерал
  • Мій особистий ворог
  • Міф про ідеального чоловіка
  • Одна тінь на двох
  • Сьоме небо
  • Паралельно любові (Персональний янгол)
  • Перше правило королеви
  • Під Великою Ведмедицею (Олігарх з Великої Ведмедиці)
  • Подруга особливого призначення
  • Пороки та їх прихильники
  • П'ять кроків по хмарах
  • Розлучення і дівоче прізвище
  • Саквояж зі світлим майбутнім (2007, реж В'ячеслав Криштофович.)

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • У фільмі "У стилі Jazz", Тетяна Устинова грає письменницю Таню, колишню дружину головного героя Сергія. В епізоді, в міліції, письменниця Таня дарує міліцейському начальнику свою книгу на обкладинці якої написано "Тетяна Устинова".
  • Брала участь у шоу «Російська рулетка», де виграла 28 тисяч рублів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Czech National Authority Database
  2. Московському Фізтеху – 60 років! (свято 30 листопада у МХАТі). 09.12.2006. Архів оригіналу за 21.03.2012. Процитовано 27 травня 2010. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка)
  3. Офіційний сайт Тетяни Устинової. Архів оригіналу за 9 лютого 2006. Процитовано 14 серпня 2013.

Література[ред. | ред. код]

  • Огризко В’ячеслав В’ячеславович. Хто сьогодні створює літературу в Росії. Випуск 1. Сучасні російські письменники. — Москва : Літературна Росія, 2006. — С. 385-386. — 1000 прим. — ISBN 5-7809-0049-9.

Посилання[ред. | ред. код]