У злиднях Парижа і Лондона

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«У злиднях Парижа і Лондона»
Автор Джордж Орвелл
Назва мовою оригіналу Down and Out in Paris and London
Країна Велика Британія
Мова англійська
Тема бідність, Париж і Лондон
Жанр мемуари
Видавництво Велика Британія Віктор Голланц
Україна Видавництво Жупанського
Видано 9 січня 1933
Видано українською 2017
Перекладач(і) Єгор Поляков (2017)
Сторінок 232
ISBN 015626224X (англ)
978-966-2355-85-7 (укр)

«У злиднях Парижа і Лондона» (англ. Down and Out in Paris and London; інший варіант перекладу — «Фунти лиха в Парижі й Лондоні») — автобіографічна повість англійського письменника Джорджа Орвелла, видана у 1933 році. Це перший великий твір Орвелла.

Повість складається із двох частин і присвячена темі бідності у двох містах. Книга була навмисне написана у неакадемічному стилі, її цільовою аудиторією був середній клас та заможні верстви населення; метою було привернути увагу до бідності, яка була поширена у двох заможних містах — Парижі та Лондоні[1].

Перша частина складається зі спогадів про життя Орвелла у крайній бідності в Парижі та його підробітки на кухнях ресторанів. Друга частина — це подорожній нарис (тревелог) про життя у Лондоні і неподалік від нього із точки зору жебрака, із описами житлових умов найбідніших верств населення та нарисами персонажів, які жили у таких умовах[1].

«У злиднях Парижа і Лондона» — це перший твір, для публікації якого Ерік Артур Блер використав псевдонім «Джордж Орвелл» (англ. George Orwell).

Україномовний переклад книги вийшов у 2017 році у Видавництві Жупанського, перекладач — Єгор Поляков[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Sutherland, John (25 травня 2016). An introduction to Down and Out in Paris and London. British Library. Архів оригіналу за 26 січня 2021. Процитовано 5 січня 2021. (англ.)
  2. Книга «У злиднях Парижа і Лондона» на сайті Видавництва Жупанського

Посилання та джерела[ред. | ред. код]