Федерація Українських Соціал-Демократів у Канаді

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Федерація українських соціал-демократів

англ. Federation of Ukrainian Social Democrats
Країна  Канада
Дата заснування 1910
Дата розпуску 1914
Ідеологія соціал-демократія
Союзники та блоки Соціал-демократична партія Канади
Кількість членів (1914) 238

Федерація Українських Соціал-Демократів у Канаді (ФУСД, англ. Federation of Ukrainian Social Democrats) — організація українців Канади, заснована 1910 року з членів українських філій Соціалістичної Партії Канади, які діяли з 1907 року.

Передумови[ред. | ред. код]

У першому десятилітті XX століття більшість українських емігрантів у Канаді, що належали до лівого політичного спрямування, вступили до Соціалістичної партії Канади (СПК). 1907 року українські представництва партії були засновані у Вінніпегу, Портедж-ла-Прері та Намаймо, ще чотири з'явилися на початку 1908 року. Також у цей час була невдала спроба заснувати в складі СПК Український соціалістичний альянс[1]. Відносини українців із домінантним англофонським керівництвом іноді були складними, і в деяких випадках члени української партії звинувачували англійців — членів партії у шовінізмі[2]. Зі свого боку, керівництво СПК не бажало санкціонувати діяльність культурних спільнот всередині партії.

Заснування та діяльність[ред. | ред. код]

У листопаді 1909 року кілька українців — членів СПК скликали у Вінніпегу спеціальну Соціалістичну конвенцію канадських українців (англ. Socialist Convention of Canadian Ukrainians). Делегати відстоювали ідею створення нової організації для кращої комунікації між українськими гілками СПК і водночас погрожували вийти з партії, якщо запит на українську автономію в межах партії буде відхилено[3]. Незадовго після цього було засновано Федерацію українських соціал-демократів (ФУСД), перше зібрання якого відбулося в серпні 1910 року в Едмонтоні. На ньому організація формально розірвала свої зв'язки із СПК і стала союзницею новоствореної Соціал-демократичної партії Канади (СДП)[4].

Першим секретарем Федерації було обрано Мирослава Стечишина[5].

Обрання виконавчої ради в Альберті на чолі з Романом Кремаром в 1911 році спричинило розкол у ФУСД, який, до того ж, посилився суперечками щодо відносин із СПК та СДП. Тоді від ФУСД відокремилася Федерація українських соціалістів у Канаді на чолі з Кремаром. Проте вже на кінець 1912 року ФУСД була єдиною організацією українського соціалістичного руху в Канаді[5].

ФУСД надіслала одного кандидата на канадські федеральні вибори 1911 року, а саме — Василя Головацького, що представляв виборчий округ Селкірк у Манітобі[6]. На голосуванні він представлявся як незалежний кандидат і набрав 234 голоси, посівши третє місце в окрузі.

ФУСД була перейменована в Українську соціал-демократичну партію в січні 1914 року[7]. На момент перейменування Федерація нараховувала 238 членів і мала 18 гілок[5].

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]