Фрейм (телекомунікації)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Модель OSI
Дані Рівень
Дані
Дані
Дані
Блоки
Пакети
Кадри
Біти

Фрейм, кадр (в комп'ютерних мережах і телекомунікації) — блок цифрових даних для передачі інформації. Він містить елементи синхронізації кадрів, тобто послідовність бітів або символів, що робить можливим для приймача визначити початок і кінець кадра в потоці символів або бітів. Якщо приймач під'єднаний до системи в середині передачі кадру, він ігнорує дані, поки не виявить нову послідовність кадрової синхронізації.

У комп'ютерних мережах, кадр пакета даних на рівні 2 моделі OSI[1]. Кадр (англ. frame) «одиниця передачі в протоколі канального рівня, і складається з заголовка канального рівня, за яким відразу йде пакет».[2]

Приклади:

У галузі телекомунікацій, зокрема в каналах зв'язку з поділом за часом (TDM) і мультиплексованих каналах зв'язку з поділом за часом (TDMA), кадр є циклічно повторюваний блок даних, що набирається з фіксованого числа часових інтервалів, які йдуть один за одним для логічного каналу TDM або TDMA передавача. У цьому контексті кадри типові для фізичного рівня.
Приклади застосування: TDM SONET/SDH та ISDN з комутацією B-каналу. TDMA прикладами є комутовані послуги стільникового зв'язку в мережах другого і третього покоління.

Кадр також типовий для часового розділення при дуплексі, коли мобільний термінал може передавати протягом одних часових інтервалів і приймати при інших.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Data Link Layer (Layer 2)». The TCP/IP Guide. 2005-09-20. Retrieved 2010-01-31. http://www.tcpipguide.com/free/t_DataLinkLayerLayer2.htm
  2. RFC 1122: Requirements for Internet Hosts — Communication Layers". IETF. October 1989. p. 18. RFC 1122. https://tools.ietf.org/html/rfc1122#page-18. Retrieved 2010-06-07.