Френсіс Брюгьє

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Френсіс Брюге
англ. Francis Joseph Bruguière

«Світла абстракція», 1925
Народження 16 жовтня 1879(1879-10-16)[1][2][3]
Сан-Франциско, Каліфорнія, США[4]
Смерть 8 травня 1945(1945-05-08)[5][6] (65 років)
  Лондон, Велика Британія[7][4]
Країна  США[8]
Жанр експериментальна фотографіяd
Діяльність фотограф, художник, скульптор, режисер, кінорежисер
Напрямок експресіонізм
Роботи в колекції Міннеаполіський інститут мистецтваd, Музей мистецтв Нельсона-Аткінсаd, Музей сучасного мистецтва (Нью-Йорк)[9], Тейт, Національна галерея Канади, Музей сучасного мистецтва Сан-Франциско[10][4], Музей Ґетті і Photography Collectiond[11]

CMNS: Френсіс Брюгьє у Вікісховищі

Френсіс Брюге (англ. Francis Joseph Bruguière; 15 жовтня 1879(18791015), Сан-Франциско, США — 8 травня 1945, Лондон, Англія) — американський художник, режисер-імпровізатор і фотограф-експресіоніст.

Родина[ред. | ред. код]

Френсіс Брюге народився в Сан-Франциско, штат Каліфорнія, в багатій родині банкіра Еміля Антуана Брюге (1849—1900) і Жозефіни Фредеріка (Сатер) Брюгіер (1843—1915). Він був молодшим з чотирьох синів і отримав домашню освіту. Його братами були художник і лікар Педер Сатер Брюгіер (1874—1967), Еміль Антуан Брюгюре-молодший (1877—1935) і Луї сазер Брюгіер (1882—1954), який одружився з багатою спадкоємицею Маргарет Пост Ван Ален. Він також був онуком банкіра Педера сазер. Його мати померла в 1915 році потонувши разом з британським океанічних лайнером SS Arabic, який був пробитий німецьким підводним човном.

Творчість[ред. | ред. код]

У 1905 році, вивчивши живопис в Європі, Брюге познайомився з фотографом і промоутером сучасного мистецтва Альфредом Штігліцем (який прийняв його до себе в якості наукового співробітника та секретаря). Брюге створив студію в Сан-Франциско, де займався образотворчому мистецтвом і фотографією. Отримали популярність його міські пейзажі цього періоду, створені після землетрусу і пожежі (деякі з них були відтворені в книзі під назвою San Francisco (1918). Він співавтором фотовиставки Панамо-Тихоокеанської експозиції 1915 року в Сан-Франциско, дев'ять з його фотографій були включені в книгу Джорджа Стерлінга «Місто мертвих» (George Sterling. The Evanescent City, 1916).

У 1918 році, після занепаду сімейного стану, Брюге переїхав в Нью-Йорк, де заробляв на життя фотографією для Vanity Fair, Vogue і Harper's Bazaar. Незабаром він був призначений офіційним фотографом Нью-Йоркській гільдії театру. У цій ролі він сфотографував актрису британської сцени Розалінду Фуллер, яка дебютувала у виставі What's in a Name? (1920) — в подальшому вона співпрацювала з фотографом все життя.

Кіно[ред. | ред. код]

Почавши свою кар'єру, як художник, Брюге, як фотограф, експериментував з подвійною експозицією, соляризацією, оригінальними процесами обробки плівки, ФОТОГРАМИ, реакцією різноманітних плівок на різну витримку і ін., Але довгий час про ці експерименти знали тільки друзі. В середині 1920-х років він планував зняти фільм під назвою «Шлях» (The Way, 1929), який зображає різні етапи життя людини. Для цього серйозного проекту Брюге звернувся до модного берлінському акторові-імпровізатору Себастьяну Дросте і актрисі Розалінда Фуллер, з якої до цього вже працював. Щоб отримати фінансування, Брюге зробив фотографії запланованих їм сцен, але так і не переступив до самих зйомок через раптову смерть актора. Тому у нас залишилися тільки нерухомі зображення, які говорять про те, що фільм продовжував експресіоністську традицію, притаманну всієї творчості Себастьяна Дросте.

У 1927 році він переїхали в Лондон, де Брюге створив з Освеллом Блакстоном перший британський абстрактний фільм «Світлі ритми». Довгий час вважалося, що картина втрачена, але тепер вона відновлена ​​і доступна для перегляду. Під час Другої світової війни Брюге повернувся до живопису.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Del Zogg. Francis Bruguière. George Eastman House (August 2000).
  2. Del Zogg. The Photographs of Francis J. Bruguiere. George Eastman House (February 8, 2013).
  3. Biography — Peder Bruguiere. askart.com.
  4. Francis Bruguière, American Photographer & Author. The J. Paul Getty Museum.
  5. Jill Alikas St. Thomas. Francis Bruguière (American, 1879—1945).

Інші джерела[ред. | ред. код]

  • Enyeart, James (1977) Bruguière: His Photographs and His Life (New York: Alfred A. Knopf)

Посилання[ред. | ред. код]