Фуксова модель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Фуксова модель — це подання гіперболічної ріманової поверхні R як фактор-поверхні верхньої півплощини H за фуксовою групою. Будь-яка гіперболічна ріманова поверхня дозволяє таке подання. Концепцію названо іменем Лазаруса Фукса.

Точніше визначення[ред. | ред. код]

За теоремою уніформізації будь-яка ріманова поверхня є еліптичною, параболічною[en] або гіперболічною. Точніше, ця теорема стверджує, що ріманова поверхня , яка не ізоморфна або рімановій сфері (в еліптичному випадку), або фактор-поверхні комплексної поверхні за дискретною підгрупою (у параболічному випадку), повинна бути фактор-поверхнею гіперболічної площини за підгрупою , що діє цілком розривно та вільно.

У моделі Пуанкаре у верхній півплощині для гіперболічної площини група біголоморфних перетворень[en] є групою , що діє гомографією, а теорема уніформізації означає, що існує дискретна підгрупа без скруту , така, що ріманова поверхня ізоморфна . Таку групу називають фуксовою групою, а ізоморфізм  — фуксовою моделлю для .

Фуксові моделі та простір Тейхмюллера[ред. | ред. код]

Нехай  — замкнена гіперболічна поверхня і нехай  — фуксова група, така, що є фуксовою моделлю для . Нехай

.

Тут  — множина всіх ефективних та дискретних подань із топологією, породженою точковою збіжністю (іноді званою «алгебричною збіжністю»)[1]. У цьому випадку топологію найпростіше визначити так: група є скінченнопородженою[en] оскільки вона ізоморфна фундаментальній групі . Нехай  — породжувальна множина, тоді будь-яке визначається елементами і можна ототожнити з підмножиною відображенням . Тим самим ми задамо топологію підпростору.

Теорема Нільсена про ізоморфізм (це не стандартна термінологія і цей результат не пов'язаний безпосередньо з теоремою Дена — Нільсена[en]) тоді стверджує таке[2]:

Для будь-якого подання існує автогомеоморфізм (фактично, квазіконформне відображення[en]) верхньої півплощини , таке, що для будь-кого .

Доведення дуже просте — виберемо гомеоморфізм і піднімемо його на гіперболічну площину. Взяття дифеоморфізму дає квазіконформне відображення, оскільки компактна.

Це можна розглядати як еквівалентність між двома моделями для простору Тайхмюллера [1] — множини дискретних ефективних подань фундаментальної групи [3] у класи суміжності і множини відмічених ріманових поверхонь , де  — квазіконформний гомеоморфізм природного відношення еквівалентності.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Matsuzaki, Taniguchi, 1998, с. 12.
  2. Matsuzaki, Taniguchi, 1998, с. 12, Theorem 0.17.
  3. Множину гомотопічних класів петель із добутком петель із точки простору називають фундаментальною групою з відміченою точкою і позначають . Якщо  — лінійно зв'язний простір, то з точністю до ізоморфізму фундаментальна група не залежить від відміченої точки і для таких просторів можна писати замість . Див. Фундаментальна група

Література[ред. | ред. код]

  • Matsuzaki K., Taniguchi M. Hyperbolic manifolds and Kleinian groups. — Oxford university press, 1998. — ISBN 0-19-850062-9.