Хорхе Пачеко Ареко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хорхе Пачеко Ареко
ісп. Jorge Alejandro Pacheco Areco
 
Народження: 9 квітня 1920(1920-04-09)[1][2][…]
Монтевідео, Уругвай
Смерть: 29 липня 1998(1998-07-29)[1][2][…] (78 років)
Монтевідео, Уругвай
Поховання: Центральний цвинтар (Монтевідео)d
Країна: Уругвай[4]
Партія: Партія Колорадо
Діти: Jorge Pacheco Kleind

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Хорхе Алехандро Пачеко Ареко (ісп. Jorge Alejandro Pacheco Areco; 9 квітня 1920, Монтевідео, Уругвай — 29 липня 1998, там само) — президент Уругваю (19671972).

Життєпис[ред. | ред. код]

Батько і дід майбутнього президента були тісно пов'язані з політикою, будучи депутатами від партії Колорадо.

Юридичну освіту не завершив, захопившись журналістикою. Після смерті свого дядька Рафаеля Батльє Пачеко, прийняв на себе керівництво виданням «El Día» (19611965), органу Батльїстської партії «Колорадо».

На посту президента[ред. | ред. код]

У сфері внутрішньої політики його уряд в 19681970 неодноразово вдавався до репресій проти партизанського національно-визвольного руху Тупамарос, вводив у країні надзвичайний стан, брав під цензуру опозиційні ЗМІ. Були заборонені ліві партії, включаючи Соціалістичну партію Ургуваю. Після викрадення повстанцями британського посла Джеффрі Джексона і декількох бізнесменів та політиків, в 1971 видав спеціальний декрет № 566/971, яким зобов'язував Збройні сили Уругваю активізувати боротьбу з повстанською діяльністю. Для боротьби з Тупамаросом президент Пачеко санкціонував створення ескадронів смерті Націоналістична збройна оборона, молодіжного руху JUP, розгалуженої системи цивільних правих організацій — підприємницьких, профспілкових, студентських. Видатним провідником його політики став професор Армандо Акоста-і-Лара, ідеолог правих сил, призначений заступником міністра внутрішніх справ.

В економіці було створено спеціальну комісію з контролю над цінами і доходами в Уругваї (COPRIN). Її основна мета полягала в координації заходів з боротьби із високою інфляцією, сприяння виробництва і досягнення справедливого розподілу доходів. Фактично був введений контроль за заробітною платою і цінами. Цей крок викликав схвалення уругвайських обивателів і протести в робочому середовищі, для придушення яких президент двічі вводив надзвичайний стан — в червні 1968 і в червні 1969. Для майбутніх урядів мав негативні наслідки.

Напередодні виборів 1971 партизанські дії Тупамароса були припинені. Створена лівими партіями коаліція «Широкий фронт» мала непогані шанси на перемогу, оскільки у всіх на виду була перемога блоку «Народна єдність» і його лідера Сальвадора Альєнде в Чилі. Однак на виборах Широкий фронт отримав тільки 20 % голосів; президентом був обраний кандидат від правої фракції «Колорадо» Хуан Марія Бордаберрі. Відразу ж після голосування спливли факти масових фальсифікацій і підтасувань, і протести поновилися.

Після президентства[ред. | ред. код]

На виборах 1984, 1989 і 1994 балотувався на пост президента Уругваю.

У 1994 пішов з політичного життя через стан здоров'я.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Find a Grave — 1996.
  2. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  3. а б Munzinger Personen
  4. Національна бібліотека Уругваю — 1815.

Література[ред. | ред. код]

  • Jorge Chagas y Gustavo Trullen: PACHECO: la trama oculta del poder — Editorial Rumbo, Montevideo, 2005