Хіджра (каста)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прапор хіджр
Акція протесту громади хіджр в Ісламабаді, Пакистан
Хіджра з Індії
Хіджра в Бангладеш

Хіджра (урду حجڑا‎, гінді हिजड़ा)‎ — одна з каст недоторканних в Індії, Бангладеш і Пакистані, в яку входять представники «третьої статі»: це громада трансгендерних жінок, інтерсекс-людей, бісексуалів, гомосексуалів і кастратів[1][2]. Вони одягаються і поводяться як жінки, називають себе жіночим ім'ям. Багато хіджрів поклоняються богині Бахучара Мата[en] — однією з багатьох форм матері-Богіні[2]. Чисельність хиджр, за оцінками, коливається від 50 тисяч [1] до 5 мільйонів.

Найменування[ред. | ред. код]

Існує безліч синонімічних назв цих людей, проте вони можуть мати на увазі і деякі відмінності у статусі — залежно від регіону, наприклад, у штаті Уттар-Прадеш їх називають кхунса, кходжа, кусра, мукхама, в Андхра-Прадеш — кхада, котхі, в Гуджараті — Парайя, фатада, чхаки [1] . Хоча словом котхі зазвичай позначають іншу соціальну групу — пасивних гомосексуалів.

Гендерний та статевий поділ[ред. | ред. код]

Згідно з звичаєм, особа стає справжнім хіджром, пройшовши через ритуал кастрації, зазвичай від рук іншого старшого члена громади (операція вважається незаконною в Індії та проводиться у приватних будинках у кустарних умовах).

Соціальний статус та економічні умови[ред. | ред. код]

Хіджри мають культовий статус: бездітні жінки просять у них благословення, хіджри приходять (часто без запрошення) на весілля, святкування з нагоди народження хлопчика, беруть участь у переїздах[1]. Вони співають та танцюють, вимагаючи за це «бадхаї» — своєрідну винагороду за благословення[1][2]. В іншому випадку вони загрожують накласти прокляття, зробивши чоловіків імпотентами, а жінок — безплідними[1][2]. Багато хиджрів часто заробляють на життя проституцією, жебрацтвом або шахрайством[1].

Хіджри в більшості є індуїстами, меншість складають мусульмани. Вони схильні жити разом у громадах, або «будинках», усередині яких існує чіткий розподіл ролей та система підтримки. Близько 20 % хіджрів мають сім'ю — одружені з жінками і навіть мають дітей.

Індія[ред. | ред. код]

Під час чергового перепису населення в Індії хіджри зажадали визнати їх третьою статтю, відмовляючись реєструватися як «чоловіки» або «жінки»[2]. У червні 2001 в місті Ратх скликаний Загальнонаціональний конгрес хіджр, який заявив про політичні претензії на місцевому, регіональному та загальноіндійському рівні [2] .

У квітні 2014 Верховний суд Індії офіційно визнав хіджра та трансгендерних людей третьою статтю[3][4][5].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж Рыжакова, 2001.
  2. а б в г д е Глушкова, 06.09.2001.
  3. McCoy, 15.04.2014.
  4. Mahapatra, 15.04.2014.
  5. India recognises transgender people as third gender. The Guardian. 15 квітня 2014. Процитовано 15 квітня 2014.

Література[ред. | ред. код]

російською мовою
іншими мовами

Посилання[ред. | ред. код]

російською мовою
іншими мовами