Цебренко Марія Василівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цебренко Марія Василівна
Народилася 31 липня 1940(1940-07-31) (83 роки)
Шандриголове, Краматорський район, Донецька область, УРСР, СРСР
Місце проживання Київ, Україна
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Діяльність науковиця
Alma mater Київський технологічний інститут легкої промисловості
Галузь хімія
Заклад Київський національний університет технологій та дизайну
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор хімічних наук
Нагороди Державна премія України в галузі науки і техніки Заслужений діяч науки і техніки України Відмінник освіти України

Марія Василівна Цебренко (нар. 31 липня 1940, Шандриголове, Краматорський район, Донецька область) — український хімік, доктор хімічних наук, професор, лауреатка Державної премії України в галузі науки і техніки, Заслужений діяч науки і техніки України, відмінник освіти України.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася в сім'ї залізничника. З 1957 до 1962 року навчалася у Київському технологічному інституті легкої промисловості, який закінчила з відзнакою. У 1968 році захистила кандидатську, а у 1985 році — докторську дисертацію. З 1968 до 1988 року працювала на посадах старшого наукового співробітника, завідувачки проблемної лабораторії синтетичних волокон. Від 1988 року обіймає посаду професора кафедри технології полімерів та хімічних волокон Київського національного університету технологій та дизайну.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Галузі наукових інтересів: розробка теоретичних основ і нових технологій в отриманні надтонких синтетичних волокон і фільтр-матеріалів. Виконувала роботи за грантами Міжнародного наукового фонду Джорджа Сороса й НАТО. Автор понад 300 статей, 2 монографій, 80 патентів, авторських свідоцтв.

Нагороди та відзнаки[ред. | ред. код]

Облікова картка Лауреата Державної премії України Цебренко Марії Василівни

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Лауреати Національна премія / Державні премії — За цикл робіт «Наукові основи, розроблення та впровадження конкурентоздатних ресурсозберігаючих технологій волокнистих матеріалів та виробів». Комітет з Державних премій України в галузі науки і техніки. 2007. Архів оригіналу за 29.08.2016. Процитовано 26.03.2023.

Джерела[ред. | ред. код]