Цюрупа Павло Андрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Цюрупа Павло)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Павло Андрійович Цюрупа
Голова виконавчого комітету
міської ради Одеси
1962 — 1964
Попередник: Олександр Коваленко
Наступник: Володимир Шурко
 
Народження: 18 серпня 1927(1927-08-18)
Одеса, Українська СРР, СРСР
Смерть: 30 грудня 2010(2010-12-30) (83 роки)
Одеса, Україна
Країна: СРСР СРСРУкраїна Україна
Освіта: Одеський інститут інженерів морського флоту, Академія зовнішньої торгівлі СРСР
Ступінь: кандидат економічних наук
Нагороди:
Орден Трудового Червоного ПрапораОрден Трудового Червоного ПрапораОрден Дружби народів
Заслужений працівник транспорту України
Заслужений працівник транспорту України

Павло́ Андрі́йович Цюру́па (18 серпня 1927 — 30 грудня 2010) — радянський державний діяч, кандидат економічних наук, заслужений працівник транспорту України, почесний працівник морського флоту, багаторічний працівник Чорноморського морського пароплавства, 58-й мер міста Одеси. Почесний громадянин міста Одеси, Нового Орлеана та Чикаго.

Біографія[ред. | ред. код]

Депутат Одеської міської ради
1962 1962

Павло Андрійович Цюрупа народився 18 серпня 1927 року. Випускник Одеського інституту інженерів морського флоту.

Трудову діяльність розпочав у Чорноморському морському пароплавстві у якості заступника керівника пароплавства. У ті часи відповідав за берегову інфраструктуру усього півдня Радянського Союзу[1], зокрема, Туапсе, Сочі, Поті, Батумі[2]. Також керував та відповідав за роботу морських портів на Азовському та Чорному морі. На той час пароплавство швидко розвивалося: кількість флоту швидко збільшувалася, будувалися та розвивалися порти, будувалися заводи, помешкання, клуби тощо.

У 1962 році був обраний депутатом Одеської міської ради та годом його було обрано головою виконавчого комітету Одеської міської ради депутатів трудящих. У свої 35 років, моряк розробив у місті велику будівельну індустрію. За роки його управління містом поліпшилася газифікація, поліпшилося забезпечення міста питною водою, було укріплено узбережжя, озеленено вулиці та морські схили, було закладено нові парки та сквери, а також мікрорайони.[1] Зокрема, почалася забудова Аркадії та Селища Котовського[2]. Намагався змінити методи керівництва містом, але так і не зміг. Саме через це він через два роки подав у відставку.

Через кілька місяців після відставки повернувся до ЧМП. Згодом його було звільнено з посад члена виконавчого комітету міської ради. Згодом, Цюрупа поступив на факультет економістів-міжнародників Академії зовнішньої торгівлі СРСР[ru]. Міністерство морського флоту СРСР[ru] рекомендувало Павла Андрійовича на навчання, для роботи в ООН, у департамент, який мав займався розвитком промисловості у країнах третього світу. Однак, пост, який мав зайняти Цюрупа було віддано Югославії. Але міністерство відправила Павла в Єгипет, який на той час знаходився, майже, у стані війни. Там Павло Андрійович провів три роки.

У 1974 році Цюрупа повернувся до Одеси, до ЧМП. Під його керівництвом було засновано контейнерне виробництво в Іллічівську (нині — Чорноморськ). А вже у 1978 році його було командировано у Сполучені Штати Америки, де Павло Андрійович здобув посаду голови представництва морських представництв країни, а також заступником голови «Amtorg Trading Corporation». СРСР на той час були необхідні великі поставки зерна, які Цюрупа мав забезпечувати, але через ввід радянських військ в Афганістан американці оголосили бойкот «країні Рад». Однак, Павлу Андрійовичу вдалося домовитися про поставки зерна. Саме через це Цюрупа отримав звання почесного громадянина міст Нового Орлеана, Чикаго, а також звання почесного капітану порту Нового Орлеану[en].

У 1982 році Цюрупа знову повернувся в Одесу, де очолив Всесоюзний інститут підвищення кваліфікації керівників та спеціалістів Міністерства морського флоту. А через п'ять років пішов на пенсію.[1]

У 1984 році захистив дисертацію на здобуття науковго ступеня кандидата економічних наук.

Рішенням Одеської міської ради від 15 липня 2005 року Павлу Андрійовичу було присвоєно звання «Почесного громадянина Одеси».[2]

П. А. Цюрупа помер 30 грудня 2010 року в м. Одеса.

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Цюрупа Павел Андреевич // Одеський національний морський університет. — Київ : Логос Україна, 2010. (рос.)
  2. а б в Павел Андреевич Цюрупа. misto.odessa.ua (рос.). Архів оригіналу за 2 травня 2014. Процитовано 2 травня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]

Література та джерела[ред. | ред. код]

Попередник:
Олександр Коваленко
19601962
58-й Мер Одеси
19621964
Наступник:
Володимир Шурко
1964 — 1979