Шона Грант

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шона Грант
Shauna Grant
Ім'я при народженні Коллін Марі Епплгейт
Народження 30 травня 1963(1963-05-30)[1][2][3]
  Беллфлавер, Каліфорнія, США
Смерть 23 березня 1984(1984-03-23)[2] (20 років) або 21 березня 1984(1984-03-21)[1] (20 років)
  Палм-Спрінгс, Каліфорнія, США
вогнепальне поранення
Громадянство США США
Діяльність порноакторка, модель, еротична модель
Період 19821983
Волосся блондинка
Очі блакитні
Орієнтація Бісексуальна
Сценічні імена Callie Aimes
Callie Aims
Colleen Applegate
Shauna Grant
Порноакторки(7 К, 3 С)

Шона Грант (англ. Shauna Grant), справжнє ім'я — Ко́ллін Марі Епплге́йт (англ. Colleen Marie Applegate; 30 травня 1963, Беллфлавер, Каліфорнія, США — 23 березня 1984, Палм-Спрінгс, Каліфорнія, США) — американська порноакторка і фотомодель.

Була найкращою подругою Ембер Лінн.

Покінчила життя самогубством у 20-річному віці, застрілившись 23 березня 1984 року в Палм-Спрінгсі (штат Каліфорнія, США).

Біографія[ред. | ред. код]

Шона народилася в місті Беллфлауер, проте свої дитинство і юність провела в Фармінгтоні. Теж невеликому провінційному містечку. Куди її сім'я переїхала в 1973 році, після того як батько Шони отримав нове призначення на керівну посаду в Центральній Телефонної Компанії Міннесоти. У своїй школі Шона була учасницею групи підтримки (чірлідери). Її випускний відбувся в 1981 році. Після закінчення школи вона ще деякий час жила в Фармінгтоні, працюючи спочатку касиром, а потім приймальниці в ремонтному відділі телефонної компанії. Мабуть, такий спосіб життя не міг задовольнити її амбіцій, так як в одну з ночей грудня 1981 року Шона випиває жменю таблеток, намагаючись накласти на себе руки. Її рятують. Однак навколишні вважають, що вона всього-лише хоче привернути до себе увагу. Її батько (Фил Епплгейт) в інтерв'ю PBS 'Frontline, випуск "Смерть порнокоролеви", зізнався, що ніколи всерйоз не говорив з дочкою про її спробі суїциду, вони з мамою Шони (Карен Епплгейт), дійсно не надали цьому нагоди великого значення. Навіть на консультації у сімейного психолога це питання не обговорювалося.

У березні 1982 року, після того як слухи про її спробу суїциду поширилися по місту, Шона попрощалася з Фармінгтон і втекла зі своїм другом Майком Марселем до Каліфорнії.

Кар'єра порноактриси[ред. | ред. код]

Пара прибула в Лос-Анджелес, Шона і Марсель протягом місяця безуспішно намагалися знайти роботу, потім Марсель побачив рекламу World Modeling Agency - агентства, яке набирало моделей для, як це було лукаво написано, "натурного позування". Джим Саут, власник агентства, по-достоїнству оцінив зовнішність Шони і влаштував їй фотосесію з легендою софт-корн порно Стефеном Хіксом, чиї роботи часто миготіли в Пентхаус. Пізніше Хікс згадував про цю фотосесії так:  "Ви знаєте, я мав справу з безліччю дівчат, хто тільки вступає в цей бізнес,  безліччю молодих дівчат, безліччю провінційних дівчат,  Коллін була такою неймовірно молодий і такий неймовірно наївною.  Її особистість абсолютно не в'язалася зі стилем Лос-Анджелеса ".

 "I deal with a lot of girls who are new in the business,  a lot of young girls and a lot of girls from out of town.  Colleen was so incredibly young and naive. She was completely un-hip and non-L.A. "

Її зовнішність і образ сусідської дівчата незабаром привернув до неї увагу і інших журналів для дорослих. Її знімки з'явилися в Хастлер і Пентхаус. Хікс радив Шона якомога швидше залишити оголене моделювання, так як за його словами, "коли все використовують її у неї не залишиться іншого вибору, крім як хард-корн порно". Хікс:  "Ви знаєте, до вас приходить така звичайна дівчина, на зразок тих,  що стоять касирами в Макдоналдсі або взуттєвому, за мінімальну зарплату,  і раптом, в одну мить, вона отримує можливість піднятися,  стояти перед камерою і натовпом людей, які говорять їй, що вона красива,  і заробляти за один день стільки ж, скільки раніше за три тижні,  і..хм вони змінюються. Вони змінюються. І це сумно".

 "You know, you take a typical girl that's used to working at McDonald's or at  a shoe store, where she's used to making a minimum wage, and suddenly  she's given the opportunity to get made up, and be in front  of people who tell her she's beautiful, and make as much money in a day as  she was making in three weeks and, um, they change. They change. And that's sad. "

Через деякий час Шона вже знімається в хард-корн фотосесії у Сузі Ренделл. Її відносини з Марселем не витримують цього випробування, Марсель вступає до лав армії США. Але перед цим він повідомляє сім'ю Шони, що вона зв'язалася з порноділки, сім'я Шони засмучена і пригнічена звалилися на них ганьба. Шона продовжує зніматися; один за одним виходять її фільми, часто з сюжетом, її зарплата зростає з 300 до приблизно 1500 доларів в день. Поза своєю екранного життя вона роз'їжджає в лімузинах і зупиняється в першокласних готелях, у неї є особистий стиліст і партнер по вживанню кокаїну Лорі Сміт. На що проходить в березні 1984 року Erotic Film Awards у неї три номінації.

Незважаючи на відмінні зовнішні дані, у Шони виникали проблеми з новими ролями через пристрасть до кокаїну і відсутності "ентузіазму" в постільних сценах. Вона навіть придбала кличку "Applecoke" (утворено від її прізвища та слова кока) і репутацію ексцентричної особи.

Життя після порно[ред. | ред. код]

Шона була ще зовсім юною за мірками порноіндустрії, коли раптово вирішила залишити зйомки. За свою коротку кар'єру вона мала секс на екрані з 37 партнерами, встигла заразитися герпесом і зробити аборт. В цілому індустрія кіно для дорослих залишила у неї важке, неприємне враження. Вона знайшла собі нового приятеля, вдвічі її старше, - 44 річного Джека Елріча, який промишляв за даними поліції торгівлею кокаїном і мав довгий послужний список арештів в штаті Каліфорнія. Елріч також володів магазином шкіргалантереї, яким стала заправляти Шона, більш їй не потрібно було зніматися, та й постійне джерело кокаїну був поруч.

Однак уже в лютого 1984 Елріча заарештовують і засуджують до п'яти років позбавлення волі, він відбуває свій термін у Чіно, Каліфорнія. Але все не так уже й погано складається для Шони, на 8-й церемонії вручення нагород від Американської Асоціації фільмів для дорослих вона - провідна з безліччю номінацій, а за її столом сидить сам Френсіс Форд Коппола. Того вечора вона знову погоджується взяти участь в зйомках - вперше за 10 місяців. У неї є й інші можливості налагодити життя, наприклад, повернутися в Міннесоту, де у неї теж був хлопець (вони познайомилися під час її короткого перебування на малій батьківщині, кількома місяцями раніше), і батьки, готові оплатить її коледж, але доля готувала їй іншу долю.

Смерть[ред. | ред. код]

23 березня 1984 Шона наклала на себе руки, вистріливши в голову з гвинтівки патроном 22-го калібру. Це сталося близько 7 години вечора, постріл був зроблений з такою близької дистанції, що куля пройшла голову навиліт і далі в стіну, згідно поліцейським звітам. Її фактично вже мертве тіло було доставлено в Пустельний госпіталь (Desert Hospital), де системи підтримки життя були відключені два дні по тому.

Церемонія прощання з Шоной відбулася 28 березня 1984 року в церкві св. Михайла, в центрі Фармінгтон. Її колеги по ремеслу не були присутні, справедливо вважаючи, що це тільки посилить біль родини Шони. Вона була похована в одязі свого улюбленого кольору - рожевого. Розслідування встановило, що незадовго до загибелі Шона дзвонили з погрозами партнери Елріча, нібито були очевидці, які бачили невідомих, які входили в будинок Шони в той день. Однак ці припущення так і залишилися версіями, ніхто не був затриманий у зв'язку з її смертю. І як видно теорії змоваа виглядають не дуже переконливо, беручи до уваги попередню спробу самогубства і зловживання кокаїном Шоной.

В популярній культурі[ред. | ред. код]

  • Сюжет фільму «Розбита невинність» відштовхується від біографії Шони Грант, але з її реальним життя схожості дуже мало.
  • У музиканта Клауса Флорайда в його альбомі «The Light Is Flickering» 1991 року випуску є пісня про Грант — «Dancing with Shauna Grant».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. а б Find a Grave — 1996.
  3. Adult Film Index — 2022.

Посилання[ред. | ред. код]