Юліус Палудан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юліус Палудан
Народився 11 серпня 1843(1843-08-11)[1]
Allinged, Bornholm regional municipalityd, Данія
Помер 2 грудня 1926(1926-12-02)[1] (83 роки)
Фредеріксберґ, Столичний регіон, Данія
Країна  Данія
Діяльність літературний критик, богослов
Alma mater Q12317252?
Заклад Копенгагенський університет
Діти Якоб Палудан

CMNS: Юліус Палудан у Вікісховищі

Юліус Палудан (дан. Julius Paludan; 11 серпня 1843, Аллінге, Данія-Норвегія — 2 грудня 1926, Фредеріксберг, Данія) — данський письменник й історик літератури. Кавалер ордену Данеброг (1892), Почесного знака ордену Даннеброга (1899) та член Королівського товариства науки та знань у Гетеборзі (дан. Kungliga Vetenskaps- och Vitterhets-Samhället i Göteborg, 1909)[2].

Тривалий час був викладачем історії данської літератури у Копенгагенському університеті та членом Данської інспекції з вищої освіти[3][4]. Привертав увагу сучасників своїм послідовним та сильним консерватизмом, який зробив його постійним критиком іноземного впливу на данську літературу[2].

Був одружений з Гердою Пуггорд (дан. Gerda Puggaard). Батько письменника та есеїста Якоба Палудана та бібліотекаря Ганса Оге Палудана[5].

Біографія[ред. | ред. код]

У 1962 році Юліус Палудан став студентом Латинської школи Горсенса, після закінчення якої у 1868 році здобув ступінь кандидата богослов'я, попри те, що вже тоді його в основному цікавила тільки література. Після закінчення навчання вивчав італійську й англійську мови, потім зацікавився французькою мовою та літературою і через пів року поїхав до Парижа. У Франції Юліус вивчав французьку та провансальську мови, подорожував Швейцарією та Рейнським регіоном.

Після повернення додому у 1871 році він став викладати у навчальних закладах Копенгагена та написав свій «Погляд на історію французької національної літератури» (дан. Udsigt over den franske Nationallitteraturs Historie, 1874). У 1877 році Юліус Палудан став виступати з критикою основних робіт Георга Брандеса. У 1878 став доктором філології, захистивши дисертацію про книгу Людвіга Гольберга «Нільс Клім», в якій започаткував великомасштабні дослідження іноземного впливу на данську національну літературу. Поїхавши у 1979 році до Норвегії та Швеції, Палудан зайнявся вивченням системи вищої освіти у школах цих країн, за результатами дослідження опублікував у 1885 році звіт про вищу освіту у скандинавських країнах, завдяки якому у 1888 році став членом Данської інспекції вищої освіти. У 1884 році Палудан почав працювати ад'юнкт-професором скандинавської літератури, у 1892 році став професором історії данської літератури й ординарним професором естетики у Копенгагенському університеті. Викладання історії данської літератури залишалося його основною роботою як викладача в університеті до його від'їзду у 1918 році до Фредеріксберга.

У 1896 році він опублікував книги «Данська література у середні віки» і «Данська література у період між Реформацією та Гольбергом», у 1913 році — книгу «Данська література у період Гольберга» — довідкові видання, незамінні для всіх, хто має справу з данською літературою. У 1897 році опублікував серію лекцій «Еміль Золя та натуралізм», потім книгу «Іноземний вплив на данську національну літературу у XVII та XVIII століттях», у 1910 та 1921 роках — дві збірки естетичних і літературно-історичних трактатів «Між семестрами» (дан. Mellem Semestrene), присвячених головним чином темам зарубіжної літератури.

Книги (вибірково)[ред. | ред. код]

  • Julius Paludan. Danmarks literatur mellem reformationen og Holberg, med henblik til den svenske. — Копенгаген : W. Prior, 1896.
  • Julius Paludan. Danmarks literatur i middelalderen, med henblik til det øvrige Nordens. — Копенгаген : W. Prior, 1896.
  • Julius Paludan. En overgangsgruppe i nordeuropæisk digtning omkring aar 1700. — Копенгаген : Kjøbenhavns universitet, 1908.
  • Julius Paludan. Fremmed indflydelse paa den danske nationalliteratur i det 17. og 18. aarnhundrede : en literaturhistorisk undersøgelse. — Копенгаген : W. Prior, 1887.
  • Julius Paludan. Danmarks litteratur i Holbergtiden : med henblik til den svenske : som grundlag for universitetsundervisning. — Копенгаген : Nationale forfatteres forlag, 1913.
  • Julius Paludan. Det høiere skolevaesen i Danmark, Norge og Sverig En sammenlignende historisk fremstilling, udarbeidet efter opfordring af bestyrelsen for det Letterstedtske fond. — Копенгаген : W. Priors hofboghandel, 1885.
  • Julius Paludan. Mellem semestrene : litteraturhistoriske og æsthetiske afhandlinger. — Копенгаген : Nationale forfatteres forlag, 1910.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Dansk Biografisk Lexikon
  2. а б E. Elberling. Paludan, Julius // Nordisk familjebok: Konversationslexikon och realencyklopedi / Th. Westrin. — Stockholm : Nordisk familjeboks förlags aktiebolag, 1914. — Т. XX, Norrsken - Paprocki. — P. 1383.
  3. Müller Sven, Müller Læssøe. Paludan, Julius // Salmonsens konversationsleksikon / Blangstrup Chr. — 2. — København : Schultz Forlagsboghandel, 1914. — Т. XVIII: Nordlandsbaad—Perleøerne. — P. 789.
  4. Müller Sven, Müller Læssøe. Paludan, Julius // Salmonsens konversationsleksikon / Johs. Brøndum-Nielsen, Palle Raunkjær. — 2. — København : Schultz Forlagsboghandel, 1914. — Т. XXVI: Supplement: A—Øyslebø. — P. 850.
  5. Julius Paludan. www.gravsted.dk (дан.). Kendtes Gravsted. 2006. Архів оригіналу за 8 лютого 2021. Процитовано 8 лютого 2021. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |accessyear= (можливо, |access-date=?) (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]