Янош Естергазі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Янош Естергазі
угор. galántai Esterházy János István
Ім'я при народженні Esterházy János
Народився 14 березня 1901(1901-03-14)
Австро-Угорщина
Помер 8 березня 1957(1957-03-08) (55 років)
Чехословаччина
·інфаркт міокарда
Поховання Долне Обдоковце
Громадянство Чехословаччина
Діяльність політик, журналіст, композитор, публіцист
Титул граф[d]
Посада Member of the Czechoslovak National Assemblyd
Партія Provincial Christian-Socialist Partyd
Батько Янош Мігай Естергазіd
Мати Ельжбета Тарновськаd
Брати, сестри Maria Mycielskad
У шлюбі з Лівія Серени
Діти Син − Янош і дочка − Аліса
Нагороди

Янош Естергазі (угор. Esterházy János, словац. János Esterházy; 14 березня 1901 — 8 березня 1957) — політичний діяч Словаччини часів Другої світової війни, граф.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Австро-Угорщині (Вельки-Залужжя, Західна Словаччина) 14 березня 1901 року в знатній угорській родині Естергазі. Його мати — Елжбета Тарновська (дочка професора Станіслава Тарновського) була за походженням полькою. Батько Яноша помер, коли хлопчикові було чотири роки.

Після закінчення середньої школи в Будапешті Естергазі повернувся в рідне місто Нітрауйлак, який, згідно з Тріанонським мирним договором, перейшов до Чехословаччини (нині Вельки-Залужжя, Словаччина). У 1924 році він одружився з графинею Лівією Серені, яка народила йому двох дітей — Яноша та Алісу (нині Аліса Естергазі-Малфатті).

У 1931 році Естергазі був обраний головою Національної християнської соціалістичної партії Чехословаччини. У 1935 році він стає депутатом від словацького м. Кошиці і лідером угорської етнічної меншини.

14 березня 1939 Естергазі виступив на підтримку створення незалежної Словаччини. У Братиславі він організував культурну організацію етнічних угорців, яка була заборонена в 1942 році.

Після того як в Братиславу увійшли радянські війська, Естергазі був заарештований, але звільнений через 12 днів. Згодом за доносом його знову заарештували і передали НКВС. Після року, проведеного в ув'язненні у внутрішній в'язниці НКВС СРСР на Луб'янці, він був засуджений до десяти років таборів.

16 вересня 1947 Словацький верховний суд визнав його винним у співпраці з фашистами і засудив до смертної кари. Два роки опісля СРСР видав Естергазі Чехословаччині. Смертний вирок був за наказом президента замінений на довічне ув'язнення.

Янош Естергазі помер у в'язниці Мірова 8 березня 1957.

У 1993 році був посмертно реабілітований в Росії.

Депортація євреїв[ред. | ред. код]

Естергазі єдиний голосував проти, коли в 1942 році парламент Словаччини висловився за депортацію євреїв у нацистські табори смерті. «Мені соромно, що керівництво країни, яка вважає себе благочестивими католиками, готове відправити словацьких євреїв в гітлерівські табори смерті», — заявив тоді Естергазі.

У 1944 році Янош Естергазі врятував сотні євреїв, чехів, словаків і поляків. Гестапо оголосило його в розшук, але заарештувало його після війни вже НКВС.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • У 2011 році посмертно нагороджений премією Антидифамації ліги за порятунок євреїв під час Другої світової війни.

Пам'ять[ред. | ред. код]

  • У словацькому місті Кошиці Яношу Естергазі встановлено пам'ятник.

Посилання[ред. | ред. код]