Ян Самуель Хшановський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ян Самуель Хшановський (пол. Jan Samuel Chrzanowski) гербу Порай (пом. 1688, місто Язлівець, нині село Чортківського району Тернопільської области, Україна) — польський військовик, полковник. Представник роду Хшановських.

Життєпис[ред. | ред. код]

Міщанського походження. Змолоду служив у війську: спочатку в полку Станіслава Конецьпольського (став поручником, у 1673 році капітаном, брав участь у битві під Хотином 1673 року). Перейшов до регіменту піхоти белзького каштеляна Александера Незабітовского (1674), регімент у 1675 році став власністю щуровицького старости Яна Цетнера. У 1675 р. за наказом короля Яна ІІІ Миколай Геронім Сенявський розмістив у замку в Теребовлі залогу з 80-ти жовнірів регіменту щуровицького старости Яна Цетнера під командуванням капітана Я. С. Хшановського перед його облогою від 21 вересня до 5 жовтня, який командував обороною твердині, маючи в розпорядженні групку шляхтичів, 200 озброєних в останній момент селян та міщан. Король прийняв його в таборі під Бучачем, надав звання оберстлейтенанта. Нідерландський митець Ромейн де Гуґ зобразив його на малюнку.

У 1676 р. отримав шляхетство за рішенням сейму, нагороду 5000 золотих польських. Від 1679 p. був комендантом Львова. У 1682 р. став мельницьким підстолієм, потім оберстлейтенантом регіменту щуровицького старости Яна Цетнера, комендантом замку в Микулинцях.[1]

Протягом трьох років був комендантом замку в Сидорові. У 16851688 р. — комендант Язлівецького замку.

Був похований в одному з костелів Львова.[2]

Друга дружина — Анна Дорота (більше відома як Зофія) з де Фрезенів (де Фрессен або Фрайзен); дослідник Дюпон вважав її німкою за походженням.[3]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Pirawski K. Chrzanowski Jan Samuel… — S. 459.
  2. Військові могили давнього Львова. Архів оригіналу за 1 лютого 2014. Процитовано 23 січня 2014.
  3. Pirawski K. Chrzanowska Anna Dorota, z domu de Frezen // Polski Słownik Biograficzny… — T. ІІІ/1, zeszyt 11. — S. 458. (пол.)

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]