Apatosuchus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Apatosuchus
Період існування: норійський ярус
~222–208 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Клада: Pseudosuchia
Клада: Loricata
Рід: Apatosuchus
Sues & Schoch, 2013
Вид:
A. orbitoangulatus
Біноміальна назва
Apatosuchus orbitoangulatus
von Huene, 1932
Синоніми

Apatosuchus — вимерлий рід некрокодиломорфних лоріканів, відомий з пізнього тріасу Німеччини. Він відомий за частковим голотипом черепа з середнього Штубензандштайну (відкладення, що датується норійським етапом і є частиною формації Левенштейн) у Баден-Вюртемберзі. Типовим видом є Halticosaurus orbitoangulatus. A. orbitoangulatus був вперше описаний німецьким палеонтологом Фрідріхом фон Хюне в 1932 році[1], який вважав його видом тероподного динозавра Halticosaurus. Деякі пізніші дослідження припустили, що це був ранній крокодиломорф або «сфеносухій», як Saltoposuchus, інший псевдозухій із середнього Штубензандштайну Баден-Вюртемберга. Назва Apatosuchus, «оманливий крокодил», була створена для H. orbitoangulatus Гансом-Дітером Зюзом і Райнером Р. Шохом у 2013 році, коли було зрозуміло, що відомий матеріал представляє псевдозухійського архозавра, а не динозавра. Зараз вважається, що Apatosuchus є базальним членом клади Loricata. Апатозух набагато менший за розміром, ніж інші базальні лорикани, такі як Teratosaurus і Batrachotomus[2].

Кладограма[2]:

Loricata

Prestosuchus

Saurosuchus

Apatosuchus

Batrachotomus

Fasolasuchus

Crocodylomorpha

Rauisuchidae

Rauisuchus

Polonosuchus silesiacus

Postosuchus kirkpatricki

Postosuchus alisonae


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Huene, F. von. (1932). Die fossile Reptil-Ordnung Saurischia, ihre Entwicklung und Geschichte. Monogr. Geol. Pal. 4 (1) pts. 1 and 2, viii + 361 pp.
  2. а б Sues, H. D.; Schoch, R. R. (2013). Reassessment of cf. Halticosaurus orbitoangulatus from the Upper Triassic (Norian) of Germany - a pseudosuchian, not a dinosaur. Zoological Journal of the Linnean Society. 168 (4): 859. doi:10.1111/zoj.12038.