Crataegus intricata

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Crataegus intricata
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Триба: Maleae
Підтриба: Malinae
Рід: Глід (Crataegus)
Секція: Crataegus sect. Coccineae
Серія: Crataegus ser. Intricatae
Вид:
C. intricata
Біноміальна назва
Crataegus intricata
Lange, 1895

Crataegus intricataвид квіткових рослин із родини трояндових (Rosaceae).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

листя

Це кущ 10–60 дм заввишки. Нові гілочки червонуваті, голі, 1–2-річні темно-червоно-чорні, старші сірі; колючки на гілочках відсутні чи часті, прямі чи вигнуті, 2-річні чорнуваті, тонкі, 2.5–5 см. Листки: ніжки листків 40–50% від довжини пластини, зазвичай голі, іноді волохаті, залозисті; листові пластини від широко-еліптичної до широко-яйцеподібної чи довгастої форми, 4–8(9) см, основа від широко клиноподібної до ± закругленої, часток по 3–5 на кожному боці, верхівки часток від гострих до загострених, поверхні голі. Суцвіття 3–8-квіткові. Квітки 16–20 мм у діаметрі, гіпантій голий; чашолистки 6 мм; тичинок 10; пиляки слонової кістки чи кремові. Яблука від тьмяно-жовтого до помаранчевого чи рудого забарвлення, іноді зелені, від круглих до грушоподібних, 8–13 мм у діаметрі, голі. 2n = 51. Період цвітіння: кінець квітня — початок червня; період плодоношення: вересень і жовтень[1].

Ареал[ред. | ред. код]

Зростає на сході США (Алабама, Арканзас, Коннектикут, Округ Колумбія, Делавер, Джорджія, Іллінойс, Індіана, Кентуккі, Массачусетс, Меріленд, Мічиган, Міссурі, Міссісіпі, Північна Кароліна, Нью-Гемпшир, Нью-Джерсі, Нью-Йорк, Огайо, Оклахома, Пенсильванія, Род-Айленд, Південна Кароліна, Теннессі, Вірджинія, Вермонт, Вісконсин, Західна Вірджинія) й південному сході Канади (Нова Шотландія, Онтаріо); інтродукований подекуди в Європі[1][2].

Населяє відкриті ліси, лісові прогалини, відкриті місця; на висотах 10–300 метрів[1].

Використання[ред. | ред. код]

Плоди вживають сирими чи приготованими чи сушать для пізнішого використання. М'якуш борошнистий, досить м'який, солодкий. Чудовий десертний фрукт, має кислий, але солодкий смак, соковитий, але з борошнистою консистенцією. Деякі форми мають плоди з неприємним смаком. Плоди також можна використовувати для приготування пирогів, консервів тощо, а також їх можна висушити для подальшого використання[3].

Хоча конкретних згадок про цей вид не було помічено, плоди і квіти багатьох глоду добре відомі в трав’яній народній медицині як серцевий тонізуючий засіб, і сучасні дослідження підтвердили це використання[3].

Деревина роду Crataegus, як правило, має хорошу якість, хоча вона часто занадто мала, щоб мати велику цінність[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Crataegus intricata. Flora of North America. efloras.org. Архів оригіналу за 30 листопада 2021. Процитовано 30.11.2021. (англ.)
  2. Crataegus intricata. Catalogue of Life. Архів оригіналу за 30 листопада 2021. Процитовано 30.11.2021. (англ.)
  3. а б в Crataegus intricata. Useful Temperate Plants. Архів оригіналу за 30 листопада 2021. Процитовано 30.11.2021. (англ.)