diskPart

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


diskpart
Компонент Microsoft Windows
Деталі
У комплекті з Windows NT
Замінює fdisk

Diskpartконсольна утиліта для управління розділами жорстких дисків. Вперше з'явилася в лінійці операційних систем Windows NT, починаючи з Windows 2000, замінивши собою fdisk, який використовувався в заснованих на MS-DOS операційних системах.[1]

Використання[ред. | ред. код]

Утиліта використовується для розмітки внутрішніх жорстких дисків, втім не може створювати багатороздільну розмітку для знімних пристроїв, таких як flash-накопичувачі.

Diskpart підтримує використання скриптів для автоматизації використання. Наприклад, такий текстовий файл може бути переданий в diskpart для створення нового розділу:

create partition logical size=2048
assign letter=F


Цей скрипт створить логічний розділ розміром 2 GB на початку вільного місця на диску та призначить йому точку монтування F:, маючи на увазі що це місце є на диску.[2]

Встановлені диски та асоційовані з ними томи можуть бути переглянуті з використанням наступних команд:

list disk
list volume

Консоль відновлення[ред. | ред. код]

У режимі консолі відновлення, що включена в усі версії Windows 2000, Windows XP і Windows Server 2003, команда diskpart достатньо сильно відрізняється від включеної в операційну систему. В її функціонал включено лише створення та видалення розділів, але не установка активного розділу.[3] Утиліта також є в Windows Recovery Environment, послідовнику оригінальної Консолі відновлення.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. How to extend a data volume in Windows Server 2003, in Windows XP, in Windows 2000, and in Windows Server 2008. Архів оригіналу за 25 лютого 2015. Процитовано 12 березня 2015.
  2. Pawan K. Bhardwaj, Кімon Andreou, Brian Barber, Dave Kleiman, Mahesh Satyanarayana. How to Cheat at Windows System Administration Using Command Line Scripts: Using Command Line Scripts. Syngress, 2006. ISBN 1-59749-105-5
  3. Description of the Windows XP Recovery Console for advanced users. Архів оригіналу за 8 вересня 2014. Процитовано 12 березня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]