Ginkgo cranei

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ginkgo cranei
Період існування: 59.2
Реконструкція Ginkgo cranei[1]
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Ginkgophyta
Клас: Ginkgoopsida
Порядок: Ґінкоподібні (Ginkgoales)
Родина: Ґінкові (Ginkgoaceae)
Рід: Ґінкго (Ginkgo)
Вид:
G. cranei
Біноміальна назва
Ginkgo cranei
Zhou, Quan, & Liu, 2012

Ginkgo cranei — це вимерлий вид гінко з родини Ginkgoaceae, описаний із серії ізольованих викопних насінних зачатків і листків. Вид відомий з верхньопалеоценових відкладень, відкритих у штаті Північна Дакота, США. Це перший вид гінкго, описаний з палеогенового періоду з репродуктивними структурами[2].

Історія та класифікація[ред. | ред. код]

Ginkgo cranei представлено групою викопних зразків із верхньопалеоценової формації Sentinel Butte, відкритої поблизу міста Almont, Північна Дакота. Зразки зберігаються в дрібнозернистому сланці жовто-коричневого кольору з помітно високим вмістом заліза. Скам'янілості, знайдені в сланцях, часто зберігаються в тривимірному вигляді з незмінною структурою стебла та насіння. Вік формації заснований на відновленні ссавців пізнього тиффанського періоду у верхній частині формації разом із флористичними та палінологічними комплексами формації. Багато насіння G. cranei збереглися як зліпки з порожнистими кристалічними внутрішніми частинами та зовнішньою кутикулою. З насінними зачатками пов'язані викопні листки, які раніше були віднесені до таксону Ginkgo adiantoides[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Begović Bego, B.M. (2011). Nature's Miracle Ginkgo biloba, Book 1, Vols. 1–2, pp. 60–61.
  2. а б Zhou, Z.; Quan, C.; Liu, Y-S (2012). Tertiary Ginkgo ovulate organs with associated leaves from North Dakota, U.S.A., and their evolutionary significance. International Journal of Plant Sciences. 173 (1): 67—80. doi:10.1086/662651. S2CID 86289858.