Mammillaria kraehenbuehlii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Mammillaria kraehenbuehlii
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Порядок: Гвоздикоцвіті (Caryophyllales)
Родина: Кактусові (Cactaceae)
Підродина: Cactoideae
Рід: Мамілярія (Mammillaria)
Вид:
M. kraehenbuehlii
Біноміальна назва
Mammillaria kraehenbuehlii
(Krainz[de]) Krainz, 1971
Синоніми

Pseudomammillaria kraehenbuehlii Krainz, 1971

Mammillaria kraehenbuehlii (укр. Мамілярія Креєнбюля, Мамілярія креєнбюлі)[1] — сукулентна рослина з роду мамілярія (Mammillaria) родини кактусових (Cactaceae).

Етимологія[ред. | ред. код]

Mammillaria kraehenbuehlii у природному середовищі

Видова назва дана на честь швейцарського любителя кактусів, збирача і колекціонера, експерта по маміляріям Фелікса Креєнбюля (1917—2001; нім. Felix Krähenbühl).[2]

Ареал і екологія[ред. | ред. код]

Mammillaria kraehenbuehlii є ендемічною рослиною не лише Мексики, а й штату Оахака. Ареал обмежений долиною Теуакан-Куїкатлан. Рослини зростають на висоті 1 700 — 2 500 метрів над рівнем моря серед ксерофільних чагарників і на пасовищах. Цю мамілярію можна знайти на відкритих, низьких, вапнякових схилах, часто під низькорослими чагарниками. Хант та інші дослідники повідомляють про її місцезнаходження на кам'янистих схилах пагорбів, переважно серед трави або в тіні низьких чагарників, часто також на вершинах скель під непрямим сонячним світлом. Цвіте в період з вересня по листопад.

Морфологічний опис[ред. | ред. код]

Рослини формують низькі, щільні кластери.

Орган Опис
Стебло спочатку кулясте, пізніше циліндричне, м'яке, висотою 3-12 см, в діаметрі до 3,5 см.
Маміли м'які, до конічних, без молочного соку.
Аксили голі.
Центральні колючки 1, іноді відсутні, з коричневими кінцями, завдовжки 5-10 мм.
Радіальні колючки 18-24, дуже тонкі, вапняно-білі, з коричневими кінцями, зігнуті і розходяться променями, завдовжки до 18 мм.
Квіти бузково-кармінного відтінку.
Плоди темно-червоні.
Насіння чорне.

Використання[ред. | ред. код]

Квітуча Mammillaria kraehenbuehlii

Mammillaria kraehenbuehlii зустрічається в спеціалізованих колекціях і в торгівлі.

Чисельність, охоронний статус та заходи по збереженню[ред. | ред. код]

Природне середовище Mammillaria kraehenbuehlii

Mammillaria kraehenbuehlii входить до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи видів, з найменшим ризиком (LC).

Популяція Mammillaria kraehenbuehlii досить чисельна і зустрічається на природоохоронних територіях. Є кілька загроз, що впливають на деякі субпопуляції, але кількість рослин в цілому не знижується зі швидкістю, достатньою, для того, щоб вона перейшла в категорію «під загрозою». Росте рясно в численних невеликих групах з декількох клонів. Повідомляється про щільність 1,41 клонів / 10 м².

Виду загрожують зміни в землекористуванні, переважно за рахунок розширення дрібних ферм і ранчо великої рогатої худоби. Національна та міжнародна торгівля насінням і дорослими рослинами і надмірний цілорічний випас кіз також є серйозною загрозою для виживання виду.

Мешкає в біосферному заповіднику Теуакан-Куїкатлан.

У Мексиці ця рослина занесена до Національного переліку видів, що перебувають під загрозою зникнення, де вона включена до категорії «підлягають особливому захисту».

Охороняється Конвенцією про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES).[3]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. Urs Eggli, Leonard E. Newton: Etymological Dictionary of Succulent Plant Names (укр. Етимологічний словник назв сукулентних рослин). Springer, Berlin/Heidelberg 2010, ISBN 978-3-642-05597-3, P. 128 (англ.)
  3. [Mammillaria kraehenbuehlii на сайті CITES (англ.). Архів оригіналу за 20 вересня 2016. Процитовано 23 червня 2016. Mammillaria kraehenbuehlii на сайті CITES (англ.)]

Література[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]