Octodontomys gliroides

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Octodontomys gliroides
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Дегові (Octodontidae)
Рід: Octodontomys
Palmer, 1903
Вид:
O. gliroides
Біноміальна назва
Octodontomys gliroides

Octodontomys gliroides (гірський дегу[1]) — вид гризунів із родини дегових, єдиний представник роду Octodontomys.

Зовнішня морфологія[ред. | ред. код]

Середні параметри: довжина голови й тіла 171 мм, довжина хвоста 143 мм, довжина вух 29 мм, довжина задньої стопи 36 мм, вага 158 г. Барабанні пузирі великі, але не вкрай великі як у Tympanoctomys barrerae. Цей великий щур має великі вуха, довгий двоколірний хвіст з китичкою і м'яке густе хутро з більш довгими волосками вздовж хребта. Спина світло-коричнева, але темні кінчики волосся спини роблять так, що хутро виглядає темнішим, ніж у роду Octomys. Живіт і ноги білі.

Поширення та поведінка[ред. | ред. код]

Цей вид зустрічається в Андах північного Чилі, центрально- та південно-східній Болівії, північно-західній Аргентині. Живе в посушливих умовах таких як пуна, включаючи велике число найрізноманітніших місць проживання із схованками в скелях. Робить приповерхневі нори; живиться кактусами; нічна тварина.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Джерела[ред. | ред. код]

  • John Frederick Eisenberg, Kent Hubbard Redford Mammals of the Neotropics: The central neotropics: Ecuador, Peru, Bolivia, Brazil, 1999, p. 471
  • вебсайт МСОП