Пелікозаври

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Pelycosauria)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пелікозаври
Період існування: 308–260 млн р. т. Пізній кам'яновугільний період — пермський період
Скелет Dimetrodon grandis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Стегоцефали (Stegocephalia)
Надклас: Чотириногі (Tetrapoda)
Клада: Рептиліоморфи (Reptiliomorpha)
Клада: Амніоти (Amniota)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Informal group: Пелікозаври (Pelycosauria)
Cope, 1878
Підгрупи
Вікісховище: Synapsida

Пелікозаври (Pelycosauria) — застарілий термін для базальних чи примітивних пізньопалеозойських синапсид (Synapsida), за винятком терапсид (Therapsida) та їхніх нащадків. Інколи підноситься дослідниками до рангу ряду. Відомі як хижі, так і рослиноїдні форми. Існували у карбоні і пермі (308—260 млн років тому).

Опис[ред. | ред. код]

Cotylorhynchus (background), Ophiacodon and Varanops

Пелікозаври з'явилися ще в пізньому карбоні. Складали в ранній пермі 70 % всіх амніот. Вже в верхньому карбоні виникли різноманітні форми, що об'єднуються у групу пелікозаврів (Pelycosauria). Вони мали амфіцельні хребці, череп зі слабо розвиненою однієї ямою і одним потиличним відростком, зуби були й на піднебінних кістках, були черевні ребра. За зовнішнім виглядом вони були схожі на ящірок, довжина їх не перевищувала 1 м; лише поодинокі види досягали 3-4 м завдовжки. Як мінімум дві клади пелікозаврів (едафозаври та сфенакодонти) незалежно розвинули спинальний гребінь, який формувався з витягнутих спинних хребців.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Потужні ікла і непропорційно велика голова свідчать про те, що пелікозаври були спочатку орієнтовані на живлення великою здобиччю; вони були першими хижими м'ясоїдними наземними істотами. Тим цікавіша та обставина, що багато пелікозаврів переходять до рослиноїдного способу життя — перший досвід фітофагії серед наземних хребетних. Серед них були справжні хижаки і травоїдні форми; більшість вели наземний спосіб життя, але зустрічалися навколоводні і водні форми. До кінця пермі пелікозаври вимерли, але від них відділилися терапсиди (Therapsida), які в свою чергу стали предками ссавців.

Класифікація[ред. | ред. код]

Систематика[ред. | ред. код]

Казеазаври (Caseasauria)

Еупелікозаври (Eupelycosauria)

Філогенія[ред. | ред. код]

За результатами структурного аналізу 45 таксонів пелікозаврів, виконаного Р. Бенсоном у 2012 р., філогенетичні зв'язки родин пелікозаврів представляються даною кладограммою[1]:

Ophiacodontidae

Varanopseidae

Caseasauria

Eothyrididae

Caseidae

Ianthodon schultzei

Edaphosauridae

Sphenacodontia

Haptodus garnettensis

Pantelosaurus saxonicus

Sphenacodontoidea

Sphenacodontidae

Therapsida  (вкл. Mammalia)


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Benson R. B. J. . Interrelationships of basal synapsids: cranial and postcranial morphological partitions suggest different topologies // Journal of Systematic Paleontology, 10 (4), 2012. — P. 601—624. — DOI:10.1080/14772019.2011.631042.

Джерела[ред. | ред. код]